Baranya ékszerdoboza Orfű ideális kiránduló hely, színes programokkal találkozhatunk

A baranyai üdülőfalu a Mecsek-hegyhátán bújik meg, történelme pedig az időszámításunk előtti időkig húzódik. Látványosságai, valamint a táj szépsége miatt igazi ékszerdobozként húzódik meg a dél-nyugati megyében, Pécstől nagyjából 20 kilométerre. Tökéletes választás mindazoknak, akik egy csendes helyen kívánnak aktívan időt eltölteni.

Természetben lenni sok szempontból kedvező ránk, emberekre nézve, hiszen nem csak az egészségügyi állapotunkat, de a mentális egészségünket is nagyban támogathatjuk az ott eltöltött idővel. Az pedig csak hab a tortán, ha megismerkedhetünk új kultúrákkal és a kiválasztott úti cél közvetlen környezetével.

Orfű, Baranya megye talán egyik legszebb falucskája, aki ide ellátogat azonnal megérzi, hogy milyen is valójában a hamisítatlan nyugalom. Csend veszi körül az embert, és mégis színes programokkal, kirándulóhelyekkel szolgál az idelátogató kirándulók, turisták számára. Azt viszont kevesen tudják, hogy az időszámításunk előtti időkben is éltek e tájon népek.

A korai vaskorban telepedtek le az első népek, majd a törökök kipusztították a területet

A Mecsek hegyhátán, mintegy 20 kilométerre Pécstől, észak-északnyugati irányban, évezredek óta élnek emberek, ezt pedig korábbi ásatások tanúsítják, ahol a korai időkből fedeztek fel maradványokat és az itt élő népek eszközeit, akik leginkább az erdők népei voltak és vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak.

A korai vaskorban szintén ezen a területeken éltek az illírek és a kelták, majd később megfordultak rómaiak, hunok, germánok és szlávok is, mindezt az 1960-as évekbeli ásatások bizonyították, melyeket az orfűi tavak telepítésekor végeztek.

A törökjárás idején azonban a terület elnéptelenedett, az akkori falvakra ma már csak néhány dűlő elnevezése emlékeztet: Lipóc-, Érszeg-, Nyárás-, Egrestó-, Kiskövesd- és Öregtemplom dűlő. A 18. században nehézkesen ugyan, de sikerült újból lakosokat betelepíteni, akik leginkább németajkú lakosok voltak, és egészen az 1930-as évekig a lakosság 93%-át csak a németajkú lakók tették ki. Negyven évvel később, az 1970-es években azonban a városiasodás miatt újabb lakosságszám csökkenés volt tapasztalható, majd tíz évvel később az új utak kialakításának köszönhetően egyre sűrűbben jártak a buszok a településre, így az elvándorlások száma valamelyes csökkent.

Baranya Orfű
Panoráma felvétel Orfű látképéről. Fotó: Wikipédia

Egyszerre nyújt kikapcsolódást és élményeket Orfű

Orfű tájképe több, mint lélegzetelállító, és aprócska méretét tekintve nem kevés látnivalóval szolgál az idelátogató kirándulók, turisták számára.

A Muskátli Vendéglőbe érdemes mindenkinek betérni, akik szeretnek jóízűt enni: étlapjukat igyekeznek az adott évszakhoz igazítani, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő ételt a kínálatból. A vendéglő mellett található a Kemencés Udvar, ahol a magyar tájegységek kemencéit lehet megcsodálni, valamint azokat az elengedhetetlen, sütéshez-főzéshez szükséges eszközöket is, amelyeket a ritka kemencékhez használnak.

A Tájház is ezen a helyen található, ahol a Mecsek-hegyhát természeti látványossággaival lehet megismerkedni. Az épületen belül egy nagyobb teremben, az Interaktív Medvehagyma-szobában az orfűi táj legismertebb növényét mutatják be, így akik e fűszernövény rabjai, biztosan élvezni fogják a helyi ismertetőt. Ráadásul a településen április 20-án, valamint 21-én megrendezik a 19. Medvehagyma Fesztivált, ahol különböző színes gasztronómiai programokkal várják a medvehagyma szerelmeseit.

Az Orfűi Malmok és a Malomtúrák keretében az itt található malmok több évszázados történelmét, eseményeit ismerhetik meg az érdeklődők, mindezt ezt idegenvezető tolmácsolásában. A közel másfél órás túra keretében a papírmalom különleges épülete és eszközei, a szárazmalom két évszázados szerkezetei, valamint a vízimalom ipartörténeti jelentőségű berendezései kerülnek bemutatásra.

Malomtúra Orfű Baranya
A malomtúrák során a szervezők igényt fektetnek a csoportos érkezésekre is, így gyermekek és felnőttek is egyaránt élvezhetik a látogatást. Fotó: Orfűi Malmok

Az Orfűi Kézműves Egyesület számos kézművesfoglalkozást, táborokat is szerveznek, így érdemes mindig utánanézni a soron következő programoknak. Az egyesület az Orfűi Vízimalom egykori molnárházában kapott otthont, így a malmokhoz viszonylag közel megtalálható, és ha megfelelően időzítjük a programokat, akkor egy túra után akár kézműveskedéssel is eltölthetjük az időt. Az egyesület tagjainak célja, hogy a kézműves hagyományokat megismertessék az idelátogatókkal, a kézműves szerszámaik, mesterségeik gyűjtése, a kézműves kultúra tudományának kutatása, valamint a kézművesség értékeinek gyűjtése restaurálása és azok bemutatása.

Orfű Baranya
Az Orfűi Kézműves Egyesület szakköröket is rendez, többek között a kosárfonó szakkört is, erről láthatunk egy pillanatot. Fotó: Orfűi Kézműves Egyesület Facebook

Számos régi mesterséggel találkozhatnak itt az érdeklődők, ilyen például a fazekasság, a fafaragás, a kosárfonás, a nemezelés, a bőrözés és még számos más egyéb mesterség, amelyeket ki is lehet próbálni a helyszínen, így aki szeret kreatívkodni, azoknak tökéletes választás lehet az Orfűi Kézműves Egyesület alkotó- és kiállítóhelye.

És természetesen a fesztiválozóknak is van szórakozási lehetőség, hiszen minden évben megrendezésre kerül a Fishing on Orfű, és az ország minden szegletéből érkeznek ide a bulizni vágyók, a fesztivál színes zeneipalettája igazi kuriózum minden fesztiválózó számára.

Orfű tehát rengeteg szórakoztató programot kínál mindazoknak, akik egy csendes kis nyugodt helyen kívánnak elvonulni a város zajától. Pécstől autóval könnyedén megközelíthető Orfű, és elég sűrűen indulnak Volán buszok is a térségbe, így mindenki számára könnyen elérhető helyszín. Aprócska méretének ellentmondva rengeteg látványosságot, kikapcsolódási lehetősége nyújt, így érdemes a tavaszi-nyári időszakba ellátogatni Orfűre, ahol mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb programot.