Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Áprilisban jön az orfűi Medvehagyma Fesztivál

április 20 /10:00 - április 21 /10:00

A turisztikai szezonnyitó rendezvényen 5 helyszínen várják a medvehagyma szerelmeseit.

Tizenkilencedik alkalommal, április 20-a és 21-én kerül megrendezésre a népszerű Medvehagyma Fesztivál a Baranya megyei Orfűn. Az esemény a település legismertebb gasztro-kulturális fesztiválja, minden évben e jeles esemény nyitja meg a terület turisztikai szezonját.

Tekerestől egészen az Orfűi Malmokig több, mint 5 fő helyszínen várjuk az érdeklődőket gasztronómiai, kulturális, sport és egészségtudatos programokkal” – olvasható a szervező Medvehagymaház Facebook eseményének leírásában.

A programok mellett Orfű éttermei, bisztrói is medvehagymás különlegességekkel várják az érdeklődőket, akik „megszomjaztak” a medvehagyma páratlan ízére.

A részletes program listát a szervezők egyelőre nem hozták még nyilvánosságra, de azt ígérik, hogy folyamatosan értesítik az érdeklődőket a programokról, így érdemes követni az eseményt a Facebookon.

Medvehagyma borítja be a fák lábait. Virágzás után már nem szabad leszedni a növényt. Fotó:Darryl Gill / Alamy Stock Photo

A medvehagyma közkedvelt vadon termő fűszernövény, amely nemcsak a fokhagymára hasonlító illatáról, de  méregtelenítő, vérnyomás csökkentő, érelmeszesedést gátló, gyomorfertőtlenítő és a bélműködést serkentő hatásairól is ismert, és tavasszal borítja be a lombos erdők aljzatát. A medvehagymát rengetegféleképpen fellehet használni a konyhában, sokan húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz és sós sütemények hozzávalójaként is előszeretettel alkalmazzák.

A medvehagymát annak virágzásáig lehet begyűjteni, a kijelölt területeken, érdemes azonban körültekintőnek lenni, ugyanis a gyöngyvirág épp ugyanúgy néz ki, mint a medvehagyma, ez azonban mérgező hatással bír az emberi szervezetre elfogyasztás után, virága és levele is mérgező, legrosszabb esetben halált okozhat.

A két növény közötti a legnyilvánvalóbb különbség, hogy a medvehagyma virága illetve levelei is erős fokhagymaillatúak, míg a gyöngyvirág nem, levelei pedig kisebbek a medvehagymáénál.

A fűszernövény szedése nincs megtiltva Magyarországon, ám azt érdemes figyelembe tartani, hogy magánszemélyek személyenként maximum 2 kilógramm medvehagymát szedhetnek a természetvédelmi területeken kívül eső helyeken, a természetvédelmi területeken ugyanis tiltott bármiféle növény leszedése.

 

Címlapkép: Orfűi Medvehagyma Ház Facebook

Részletek

Kezdés:
április 20 /10:00
Vége:
április 21 /10:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/914859279993251/914859289993250/?ref=newsfeed

Szervező

Medvehagyma Ház
Phone
+36 70 882 0577
Email
medvehagymahaz.orfu@gmail.com
View Szervező Website

Helyszín

Orfű
Orfű, Baranya Megye 7677 Magyarország + Google Térkép