Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fellép az Európa Kiadó a pécsi E78-ban

április 19 /20:00 - 22:00

Európa Kiadó

Április 19-én ad koncertet az ikonikus magyar zenekar, akik ismételten, újra akítvan állnak színpadra.

Az Európa Kiadó 1981-ben az URH feloszlása után alakult miután Müller Péter Iván kiszállt az URH zenekarból, és Menyhárt Jenő, Kiss László, Salamon András valamint Dénes József ’Dönci’ egyetértettek abban, hogy ők folytatni kívánják a zenei karrierjüket egy zenekarként.

1981 végén Salamon András kilépett az együttesből, így egy ideig dobos nélkül maradt a zenekar. Még ugyanebben az évben csatlakozott hozzájuk Gerő András, aki korábban Menyhárt katonatársa volt, és elektromos zongorán játszott. 1982 elején Magyar Péter lett a dobos, és ebben az évben csatlakozott a színes tehetségű Kamondy Ágnes is, aki később az Orkesztra Luna zenekart alapította. Ő Dénes akkori barátnője volt, és szintetizátoron játszott. Az Ikarus Művelődési Házban rögzített anyaguk a Love ’82 címet viselte.

Fontos esemény 1983-ból (ekkor már disszidálási szándéka miatt Gerő kilépett az Európa Kiadóból), hogy a zenekarhoz csatlakozott a profi zenész Másik János is. Ő volt felelős a billentyűs hangszerek megszólaltatásáért hosszú ideig, de felvételeiken dobolt és gitározott is szükség esetén, valamint meghatározó szerepet vállalt a zeneszerzésben.

Gasner János is csatlakozott az Európa Kiadóhoz, aki Dénessel együtt az avantgárd/alternatív rock legkiemelkedőbb gitárosai közé tartozott az idők folyamán. Menyhárt – aki szintén a stílus meghatározó gitárosai között említhető – egyre inkább énekes-színpadi szerepben tűnt fel a koncerteken.

1982–83-ra az Európa Kiadó vált a magyar underground egyik legnépszerűbb, legmeghatározóbb együttesévé, ennek ellenére a zenekar 1983. december 30-ára „búcsúkoncertjét” hirdette meg, azonban két év szünet után ismét visszatértek és egészen a 90-es évek közepéig változatlan felállással álltak színpadra. 1994 januárjában ismét megszűnt a zenekar, a Katona József Színházban búcsúztak el a nagyérdeműtől.

2004-ben az A38 hajón léptek fel újra, és a nagy érdeklődés miatt úgy döntöttek, hogy ismét összeállnak, majd 2013-ban adták ki következő albumukat, egy teljesen új felállással, 2017-től pedig fesztiválok rendszeres fellépői lettek.

2024. április 19-én pénteken este 20 órai kezdettel a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed E78-as termében lépnek fel, ahol megszólaltatják az ikonikus dalaikat a nagyérdemű legnagyobb örömére.

Idén nyáron a Fishing on Orfűn is fellép az Európa Kiadó, ahol számos más, szintén nagyszerű zenekarok is megadják a nyár hangulatát idén júniusban!

Részletek

Dátum:
április 19
Időpont:
20:00 - 22:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/340673154951882/

Helyszín

E78
Major u. 21
Pécs, Baranya 7626 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
06 72 500 350
View Helyszín Website