Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Galaxisok bűvöletében: május 10-én minden a csillagok körül forog

május 10 /21:15 - 23:15

Galaxisok

Izgalmas csillaglesre invitál minden érdeklődőt a Svábhegyi Csillagvizsgáló május 10-én. A szervezők azt ígérik, különleges galaxisokba kalauzolják el a program résztvevőit – ha törik, ha szakad (akár az eső is).

Ha tavasz: akkor jó idő. Ha jó idő: csillagles. Ha csillagles: galaxisok – na ez esetben nem Szabó Benedek bandája, amely nemrégiben mutatta be 8. nagylemezét, inkább úgy, mint: Bode galaxis, vagy Macskaszem galaxis. Ez így nem mond túl sokat – de úgy érzed, érdekelhet, miről is van szó? Akkor van számodra egy tuti programötletünk!

Lélegzetelállító utazásra hív minden érdeklődőt a Svábhegyi Csillagvizsgáló május 10-én, ahol a szervezők ígérte és tervei szerint olyan csodákat fedezhetnek fel a résztvevők – óriástávcső segítségével -, mint az Algieba (Gamma Leonis), azaz az Oroszlán csillagkép színes csillagpárosa, a Messier 13, azaz Herkules gömbhalmaza, mely az egész látómezőnket csillagok tucatjaival tölti ki, a Nagy Medve ikonikus galaxispárosa, vagy épp a Macskaszem-galaxis, ami a Vadászebek csillagkép egyik legszebb spirál galaxisa.

A program egyik fő helyszíne a főváros legnagyobb csillagászati dómja, a Budapest kupola, ahol a résztvevőket feléjük tornyosuló, monumentális méretű, hatalmas lencsés óriástávcső várja majd, mellyel a Hold, a bolygók és a kettőscsillagok tűéles képét is megtekinthetik, akár több százszoros nagyításon, míg egy másik, vastag tükrös óriástávcső a csillaghalmazokról és az égi gázködök tekervényes fodrairól, gyűrűiről mutat lélegzetelállító képet. Derült időben emellett egy igazán exkluzív csillagászati helyszínt is meglátogathatnak: a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszára fellépcsőzve nem csak a közeli hegyek panorámájában, de az égboltban is zavartalanul gyönyörködhetnek.

Galaxisok

Bár az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra, a program abban az esetben sem hiúsul meg, ha az idő esetleg borultnak bizonyul. Ha ugyanis nem látszódnának a csillagok, akkor a szervezők garantálják, hogy egy másik, még különlegesebb módon ismertetnek meg velük mindenkit: virtuális csillagképtúrával készülnek, mely során a résztvevők az égitesteknek olyan mélységeibe pillanthatnak, amit még a legnagyobb távcsővel sem látnának. Emellett a program során a “nézelődésen” túl szó esik majd a legújabb csillagászati kutatásokról-, a csillagászok romantikus életéről-, és bármilyen egyéb, a résztvevőket érdeklő égi témáról is, ha akad olyasmi, amit már régóta szeretnének megtudni.

Galaxisok

Írd fel magadnak, hogy el ne felejtsd: május 10-én életed egyik leglélegzetelállítóbb programja vár a Budapest kupolában, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, ahol nincs más dolgod, mint hogy hagyd, hogy elvarázsoljon a csodálatos égbolt és eltölts egy estét a minket körülvevő galaxisok bűvöletében.

Részletek

Dátum:
május 10
Időpont:
21:15 - 23:15
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/446843557683504/

Szervező

Svábhegyi Csillagvizsgáló
Phone
+36 30 268 4643
Email
info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu
View Szervező Website

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló
Konkoly-Thege Miklós út 15-17.
Budapest, Budapest 1121 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36 30 268 4643
View Helyszín Website