Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Goldtimer Családi Nap a Budaörsi Repülőtéren április 27-én

április 22 /08:00 - 17:00

Goldtimer családi nap

A Goldtimer Alapítvány családi napot szervez a Budaörsi Reptéren, ahol egésznapos repülési lehetőséggel és szimulátorral is várják a repülés szerelmeseit.

2024. április 27-én a Budaörsi Repülőtér várja a kicsiket és nagyokat egy izgalmas családi napra, ahol különleges repülőgépekkel is sétarepülhetünk.

Goldtimer családi nap

A program helyszínéül szolgáló Budaörsi Repülőtér hazánk legrégebbi, ma is működő kisgépes nemzetközi repülőtere, központi épülete az 1930-as években épült, és ma már ipari műemlékként szolgál.
A reptér kialakításának gondolata legelőször 1931-ben merült fel, viszont 1935ig a gazdasági világválság miatt nem sikerült elindítani az építkezést. A repülőtér tervpályázatán két tervező, Bierbauer Virgil és Králik László tervei arattak elsöprő sikert, így ők ketten közös erővel alkották meg a reptér tervrajzait, ahol végsősoron Bierbauer Virgil ötletei kaptak több figyelmet. A reptér otthonaként szolgáló terület 1942-ig Budaörs közigazgatási területén kívülre esett, és csak az említett év áprilisában csatolták véglegesen a fővároshoz.

Az 1937-es átadáskor a repülőtér az akkori kor igényeinek megfelelően lett kialakítva, azonban nehezen bővíthető és fejleszthető volt, így született meg az akkori Ferihegyi repülőtér építésének ötlete.

Napjainkban leginkább sportrepülőgépek forgalmát bonyolítja, de lehetőséget adnak a vitorlázórepüléstől kezdve a kisgépes repülésen, helikopteres repülésen át egészen az oldtimer gépeken való repülésig.

A Goldtimer Alapítvány még 1992-ben jött létre azzal a céllal, hogy összegyűjtse a repüléstörténeti emlékeknek számító repülőgépeket egy közösség létrehozásával.

„Nekünk magyaroknak is rengeteg repüléstörténeti emlékünk van, de szinte senki nem vigyázott rá, sőt sok minden csak pusztult. Most ez a lelkes kis csapat megmutatta, hogy lehet igaz hittel, odaadással, szakmaszeretettel és rengeteg munkával létrehozni, újjáépíteni ezt a gyönyörű „madarat” – így vélekedik az alapítvány alapítója Hajdu Károly.

A Goldtimer Családi napon olyan kuriózumnak számító repülőgépekkel repülhetünk, mint a Po-2, Gerle, Kánya vagy az egyik lenépszerűbb vasmadár a Li-2. A 15 perces repülős során megismerhetjük milyen érzés lehetett a régi időkben ezekkel a vasmadarakkal a levegőbe repülni, és földet érni.

Goldtimer Li-2

Azoknak pedig, akik maguktól szeretnék kipróbálni, hogy milyen is egy valódi repülőgépet vezetni, a budapesti Aeropark mobil szimulátorában megtehetik, ők is megtalálhatóak lesznek majd a Budaörsi Repülőtéren.

A programon kicsik és nagyok is megtalálják majd a számukra tökéletes programot, így tökéletes családi kikapcsolódást jelenthet az egész család számára.

 

Címlapkép: Goldtimer Alapítvány Facebook

Részletek

Dátum:
április 22
Időpont:
08:00 - 17:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/2273326112999779/

Helyszín

Budaörsi Repülőtér
Kőérberki út 36/A
Budaörs, Pest 1112 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36207779123
View Helyszín Website