Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Igazi 19. századi időutazáson vehetünk részt a Zsolnay család egykori lakóházában

május 1 /16:00 - 17:30

Zsolnay időutazás

Az időutazás most lehetséges, hiszen korhű ruhákba öltözött idegenvezetők kalauzolnak el minket a Zsolnay gyár alapítóinak egykori mindennapjaiban, felidézve az 19. század hamisítatlan hangulatát.

Magát a Zsolnayt, mint márkát rengeteg ember ismeri és szereti. A porcelángyár világhírnevét a minőségének és egyedi, eozin festésének köszönheti, történelme egészen az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor is a Zsolnay porcelángyár elődjét a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát 1852-ben Zsolnay Miklós alapította néhány tönkrement lukafai keménycserép manufaktúra berendezéseiből. Két éven át Zsolnay Miklós vezette a gyárat, majd idősebbik fiára, Ignácra bízta, aki ezt követően tíz kerek éven át volt a gyár élén. Őt követte Zsolnay Vilmos, aki felemelte a gyárat, és másfél évszázad elteltével a mai napig, világszinten is keresett a Zsolnay márka.

Zsolnay Vilmos gyermekei, az örökösök, ők a harmadik generáció tagjai, és hároman voltak: Teréz, Júlia és Miklós. Ők mind a családi vállalkozáshoz kötötték sorsukat, Teréz és Júlia tervezők voltak, Miklós pedig már 16 éves korában, az apja mellett irányította a gyár kereskedelmi vonalát.

Fotó: Jelenkor Magazin

A következő generáció már két ágra oszlott, így lettek ők a Mattyasovszkyak és a Sikorskiak. Teréz férje Mattyasovszky Jakab, geológus volt, Júlia férje Sikorski Tádé pedig építészmérnökként tevékenykedett, és az ő gyermekeik és unokáik a jelenlegi Zsolnay örökösök. Zsolnay Miklós 1911-ben úgy döntött, hogy magához veszi nővéreinek fiait, Mattyasovszky Tibort és Zsoltot, és így tett Júlia fiával is, Sikorski Miklóssal, akik a gyárban nőttek fel.

A negyedik generáció 15 tagból áll, akiket szüleik nagy kulturális befektetéssel neveltek, de ebben a generációban is volt kiemelkedő tehetség: Mattyasovszky Zsolnay László festőművész, valamint Teréz lánya, Tery fotóművész lett. Júlia leszármazottai közül Miklós remekül rajzolt, Júlia pedig akvarellekkel alkotott, míg Lívia szobrászként vált ismertté, Márta, a másik ág képviselője, Mattyasovszky Lászlóhoz ment feleségül, és sikeresen vezette a gyárat. 1919-ben a negyedik generáció vette át a gyár vezetését, és Mattyasovszky Tibor lett az igazgató, Zsolt pedig a műszaki vezető, László a művészeti irányítás feladatait vállalta, míg Sikorski Miklós a kerámia osztály élére állt.

A lakóházban való tárlatvezetés során az idegenvezetők korhű ruhákba öltözve igyekeznek felidézni az akkori korok hangulati világát, miközben elmesélik a Zsolnay család történetét, betekintést nyerhetünk az ő egykori életükbe, mindennapjaiba. Érdekes és izgalmas program lehet Mindazok számára, akiket egy kicsit is érdekel a Zsolnay és a mögötte álló család története, és nem veti meg az időutazás kérdését sem, természetesen csak képletesen.

A Zsolnay család titkait is megismerhetjük egy másik programon, április 27-én, amely a Zsolnay Mauzóleumba kalauzolja az érdeklődőket, ahol az épület történetével és titkaival egy tematikus séta keretében ismerkedhetnek meg a Zsolnay család iránt érdeklődők.

Zsolnay Időutazás
Fotó: Pécsma

Címlapkép: Zsolnay Kulturális Negyed

Helyszín

Zsolnay Negyed
Pécs, Baranya 7622 + Google Térkép
Phone
06 72 500 350