Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Utazás a ruhatár körül – Ismerd meg a múlt divatját!

március 28 /18:00 - 20:30

Divat. Ez minden korszak egyik legmeghatározóbb eleme, és sokak számára az önkifejezés egyetlen platformja. A Bartók-negyed eseménye most Karinthy korába repít vissza, hogy beleláthassunk az akkori öltözködési szokásokba.

Március 28-án este hat órától, a Karinthy Szalonban divatról szóló előadással folytatódik a Bartók-negyed Krónikák című eseménysorozata. Hogy mi is a krónikák? Újbuda nem véletlenül kapta neve elé az “új” jelzőt, ugyanis Budapest egyik legfrissebb része, kialakulása pedig a 150 évvel ezelőtti városegyesítéshez kapcsolódik. Ebben az időszakban indult Budapest rohamos fejlődésnek, és ekkor kezdett el világvárossá válni. A fejlesztésekből persze Újbuda sem maradt ki, így a Bartók-negyed krónikák, 8 részes sorozatában, arra kaphatunk választ, hogy mi történt a XIX. és a XX. század fordulóján a mai Bartók Béla úton és a Gellért-hegy környékén. Akit érdekel, hogy hogyan éltek elődeink, milyenek voltak mindennapjaik, és hogy épült fel a kerületnek ez a része, annak ott a helye.

Na, de mit tudhatunk meg március 28-án?

Karinthy Frigyes és íróbarátai öltözködési szokásain, társasági életén, valamint írásain keresztül nyerhetünk betekintést a két világháború közötti divat világába. Hogyan gondolkodtak a férfi és női eleganciáról, a divatújdonságokról, maguk mit vettek fel, továbbá öltözködési stílusuk hogyan alakította szerzői képüket. Az előadás során eljutunk budai és pesti helyszínekre, bepillantunk kávéházakba, otthonokba, a korzóra, írói műhelyekbe és divatszalonokba.

Az előadó: Mészáros Zsolt irodalom- és művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa. 19. és 20. századi női alkotókkal, nőtörténettel és divattörténettel foglalkozik, érdekli az öltözködés kulturális és társadalmi háttere. Ezekben a témákban rendszeresen előad és cikkeket publikál.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Részletek

Dátum:
március 28
Időpont:
18:00 - 20:30
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/389396757177400

Helyszín

Karinthy Szalon
Karinthy Frigyes út 22
Budapest, Budapest 1111 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
06 1 209 3706
View Helyszín Website