Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Színes programok a pécsi Balokány Ligetben május 1-én

április 25 /08:00 - 17:00

Balokány majális

A Balokány Liget már több éve rendszeresen ad otthont a munka ünnepén a majálisoknak, ahol színes programok várják a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Pécsi város déli részén található Balokány városrész valószínűleg török eredetű névvel rendelkezik, legkorábbi említések a tóról és környékéről az 1700-as évekből származnak. Balokány rendszeres városi használatának és fejlesztésének tervszerű megkezdése csak a 19. században történt, a  helyi tó körüli rendezés és fejlesztés során mélyítették a tavat, közepén szigetet alakítottak ki, és kijelöltek területeket mosásra, fürdésre és lóúsztatásra. Az 1858-as év jelentős változásokat hozott, amikor is Engel Adolf, az izraelita hitközség prominens tagja, uszó- és kabinfürdőket létesített a helyszínen.

Az intézményét Friedrich Ludwig Jahn német testnevelő mozgalma inspirálta, és az úszásoktatásnak is fontos szerepet szánt, így jött létre az “Albert Főről elnevezett Pécsi Uszoda és Testgyakorló Intézet“, programját pedig már 1859-ben kétnyelvű kiadvány hirdette. Nagyobb változásokon nem esett át, egészen az 1886-os évig, amikoris a megépült a Duna Gőzhajózási Társaság által a Pécs-Barcs vasútvonal, ez pedig ketté vágta a területet. A régi fából készült uszoda helyére egy új, tégla és cementből épült fürdő létesült. A fürdő és a tó környékét parkosították, sétányokat alakítottak ki és díszbokrokat ültettek.

A legújabb fürdő 1933-ban készült el, és egészen az 1980-as évek végéig a város kedvelt strandja volt.

Két évvel ezelőtt új arculatot kapott a terület, ennek köszönhetően pedig egyre több programot szerveznek a tó környékére, és hagyományosan idén is megrendezik a Balokány Majálist.

A gyermekeket horgászjátékkal, légvárral, körhintával, kézműves foglalkozásokkal, állatsimogatással, vetélkedőkkel, csillám-tetoválással, 3D nyomtatással, társasjátékokkal, versenyautó- és gokart kiállítással, pónilovaglással, arcfestéssel és még rengeteg más színesebbnél-színesebb elfoglaltsággal szórakoztatják majd.

A majálison vásár is lesz, ahol díszhalakat, haleleségeket, aquarisztikai termékeket, kutyák és macskák számára kapható termékeket, felszereléseket is lehet majd kapni. Azok, akik a gasztronómia felé hajlanak, megkóstolhatják a pécsi Chiliműhely csípős finomságait is.

Kitelepülő árusok is várják majd azokat, akik nem szeretnének üres kézzel hazamenni és egy kis „vásárfiával” szeretnének gazdagodni.

A programok között megtekinthetjük a Csillag Mazsorett csoport fellépését, lesz latin fitness bemutató, Fidrik János Elvis imitátorként fogja szórakoztatni a közönséget, lesz bűvészbemutató, hogy kicsit elvarázsolják majd a nézőközönséget és számos zenei program is várja majd a kikapcsolódni vágyókat.

Balokány majális
Fotó: Balokány Liget Facebook

Részletek

Dátum:
április 25
Időpont:
08:00 - 17:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , ,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/772399741406063/