Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Sosemvolt Budapest

január 5 - február 6

Budapest 150 éves születésnapján különleges utazásra hív a “Sosemvolt Budapest” kiállítás. Az esemény során bepillantást nyerhetünk az elmúlt másfél évszázad olyan építészeti álmokba és tervekbe, melyek sosem váltak valóra, mégis mély nyomot hagytak a város történetében. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ által rendezett tárlat nem csupán makettek és tervek gyűjteménye, hanem egy időutazás, melyen keresztül betekinthetünk Budapest múltjába, és láthatjuk, hogyan is nézhetett volna ki a város a tervezett, ám sosem megvalósult építészeti koncepciók mentén.

A “Sosemvolt Budapest” kiállítás különleges tervezéseket és víziókat mutat be, például:

  • Duna-korzó magasházakkal: Elképzelve egy Duna-partot, melyet magas épületek szegélyeznek, a város jellegzetes vízparti panorámája másképpen festene.
  • Francia felhőkarcoló a Budapest Sportcsarnoknál: Képzeld el, milyen lenne egy francia stílusú felhőkarcoló a város egyik kiemelkedő sportlétesítményének közelében.
  • Az ötvenes évek Budapesti metró tervei: Hogyan nézett volna ki a metróhálózat, ha az ötvenes években megvalósulnak az akkori elképzelések?
  • A világ legnagyobb zsinagógája Újlipótvárosban: Egy elképzelt, grandiózus zsinagóga, amely méltó lenne a városrész történelmi és kulturális örökségéhez.

A kiállítás több mint 170 olyan tervezettel, makettel, fotóval és videóval mutatja be ezeket a lenyűgöző, ugyanakkor sosem valósult építészeti elképzeléseket, amelyek méltán ébresztik fel az érdeklődést és gondolkodásra késztetnek. A kiállítás szerves részét képezik Tálos Gyula utópisztikus víziói, Istvánffy Mária mozgó pályaudvara, Gregersen Hugó felhőkarcoló-tervei, valamint a nemrég elhunyt Nagy Tamás Regnum Marianum-emlékművének gyönyörű rajzai.

Ne maradj le erről az időutazásról! A “Sosemvolt Budapest” kiállítás vár minden érdeklődőt, aki kíváncsi arra, hogy a múlt tervei milyen irányt szabtak a jelennek és a jövőnek. A kiállítás időpontja és helyszíne: Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ.

Helyszín

Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ
Vigadó tér 2.
Budapest, Budapest 1051 Magyarország
+ Google Térkép
View Helyszín Website