“Akarsz-e mindig, mindig játszani?” – Játékos randiötletek 2. rész

Az ember társas és játékos – talán egyenesen társasjátékos – lény, aki élete párjában nem csak a szerelmet keresi, de a barátot, a játszótársat is. Korábban összeszedtünk néhány randiötletet arra az esetre, ha a négy fal közül kiszakadva szívesen lennétek újra gyermekek, most pedig mutatunk néhány olyan társasjátékot, amik teljesen ideálisak két főre (is), így párotokkal, de akár legjobb barátaitokkal, vagy a testvéreitekkel is bátran játszhatjátok őket – persze, mint minden társasjátékot, csak saját felelősségre.

A társasjátékok világszerte reneszánszukat élik – és nem véletlenül! Ezek a kisebb-nagyobb dobozokba rejtett kincsek kicsik és nagyok számára is képesek akár órákon át tartó, önfeled szórakozást és felejthetetlen élményeket nyújtani. Tökéletesek arra az esetre, ha otthonotok kényelmét élvezve szórakoznátok, de a legtöbbet szállítani is egyszerű, így megfűszerezhetitek velük a romantikus, szombat délutáni pikniket, a családi, vagy baráti nyaralást, de meglátogathattok egy-egy hangulatos társasjátékos helyet is, ahol talán még a sajátotoknál is nagyobb készletből válogathattok.

Ha kedvet kaptatok egy, a párotokkal (vagy – alternatív megoldásként – egy-egy baráttal, családtaggal) közös játékhoz, de csak a Monopoly jutott eszetekbe, amitől már a hideg is kiráz – felesleges tagadni, e téren mind egy cipőben járunk -, íme néhány társasjáték, ami ideális két főre (is), és kiváló alappillére lehet egy nagy nevetésekbe, vagy épp mély beszélgetésekbe torkolló randinak.

játékos

Kooperációs játékok: együtt, egy célért

Azok, akik már gyerekként megismerkedtek a társasjátékok világával – különösen, ha elsőként a Ki nevet a végén?-nel, a már fentebb említett Monopolyval, vagy a Gazdálkodj okosan nevű klasszikussal találkoztak -, előfordulhat, hogy a közös játék kifejezésről automatikusan nem a kooperáció szóra asszociálnak: sokkal inkább az egymás elleni küzdelemre, a győzelem édes ízére, vagy épp ellenkezőleg, a vereség elviselhetetlen érzésére. Bár a jelenséget sokan ismerjük, egy társasjátékos randin talán érdemes megpróbálkozni a paradigmaváltással, és a párotokra a közös játék során nem ellenségként, hanem partnerként tekinteni. Ebben számos izgalmas, kooperációs játék lehet segítségetekre, ahol közösen dolgozhattok azon, hogy elérjétek a kívánt célt.

A Hanabi egy könnyen tanulható-, és apró fémdobozának köszönhetően még könnyebben szállítható társasjáték, mely két fő részére is ideális, és 2013-ban megnyerte a Spiel des Jahres díját Az Év Játéka kategóriában. Lustálkodós nyaralásokra éppúgy ideális, mint egy hétköznap esti rapidrandira, hiszen átlagos játékideje meglehetősen rövidnek mondható: mindössze 25 perc.

Ha ügyesen dolgoztok együtt, és mindent jól csináltok, szemkápráztató tűzijátéknak néztek elébe – ez már önmagában elég romantikusan hangzik, nem igaz?

Az együttműködésen alapuló játékban közös célotok, hogy egymásban bízva, egymást segítve összeállítsátok az előadás színkavalkádját és megalkossátok a lehető legszebb tűzijátékot, mielőtt eldördül az első rakéta! Ehhez úgy kell a helyes sorrendben és megfelelő színben leraknotok a kártyáitokat, hogy csak a másikét láthatjátok, a sajátotokat nem. Adjatok remek tanácsot egymásnak, és játékostársakként is alkossatok közösen valami igazán szépet – egy gyönyörű, együttes erővel megalkotott tűzijáték szép metaforája lehet egy szintén kooperáción (is) nyugvó, jól működő kapcsolatnak.

Ha haladóbb szintű – akár feketeöves – játékosok vagyok, akkor a Fedőnevek Négyszemközt, a nagy sikerű – 2016-ban az Év Társasjátékának választott – Fedőnevek játék kétszemélyes változata is tökéletes választás lehet számotokra. A kétoldalas kódkártyákat használva kooperatívan kell keresgélnetek az ügynököket, a játék során pedig a 15 keresett fedőnévből csak három közös, a többire rá kell hogy vezessétek egymást – ugyanis míg egyikőtök ismeri azokat az ügynököket, akikkel a másik biztonságosan találkozhat, addig a másik azokat ismeri, akikkel párja találkozhatsz rizikómentesen.

A játék során csak egyszavas célzásokkal utalhattok egyszerre akár több szóra is az asztalon, hogy egymást a keresett ügynökökhöz irányítsátok, mielőtt kifuttok az időből. Dolgozzatok össze – és közben kerüljetek még közelebb egymáshoz -, mert bárhogy nézzük, egyedül ez nem (vagy helyesebben: ez sem) fog menni!

Játékos feszkólevezetés: versengős, vagy egyenesen konfrontatív alapú társasok

Egy jó kapcsolat ismérve nem az, hogy konfliktusoktól mentes: sokkal inkább az, hogy a felmerülő konfliktusok megoldása közös cél, és az igenis létező feszültség levezetésére a pár mindkét tagja megtalálja a számára leghatékonyabb eszközt, vagy módot. Bár ez jellemzően egyéni feladat, de ha egy jól megválasztott társasjáték segítségünkre lehet, ugyan miért állnánk ellent? (És persze a versengősebb játékokhoz sem csak akkor nyúlhatunk, ha egyikünk éppen nehezebb, stresszesebb időszakát éli – egy teljesen nyugodt periódusban is tökéletesen alkalmasak arra, hogy a szerelmesek közös élményeket gyűjtsenek).

A többszörös díjnyertes Azul évek óta tartja lázban kis túlzással az egész világot: nem csupán azért, mert ez a 2-4 játékos részére ideális társasjáték minden túlzás nélkül gyönyörű, de azért is, mert könnyen tanulható, és a nem túl komplikált szabályok ellenére is óriási élmény lehetőségét rejti magában. Az Azulban nincs más dolgotok, mint okosan és időben kiválasztani azokat a csempéket a gyárak kínálatából, amelyekből a legértékesebb helyekre tudtok készletet tartalékolni, majd azokból feltölteni az I. Mánuel király kérésére készülő díszes csempefal sorait és oszlopait.

Ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjatok – egymás ellen – dolgozni, nem csak a saját készülő munkátokra, de a párotokéra is figyelnetek kell, egy rossz választásnak ugyanis akár az is lehet a következménye, hogy egy olyan csempekészlet jut nektek, amelyet nem tudtok beépíteni, így a nyakatokon maradó darabok miatt komoly veszteségek érnek. Élvezetes, (előre)gondolkodást igénylő társasjáték, melynek újrajátszhatósága nagyon jó, mert a pontszerzés során sok dologra kell figyelni, ezért az ember minden egyes játék után szinte automatikusan újratervez, és már azon gondolkodik, hogy mit fog másképp csinálni a következő játékban / körben. Ha egyszer kipróbáljátok, biztos, hogy imádni fogjátok – az egyetlen veszélye, hogy komoly függőséget okozhat, és hosszú időre a négy fal közé ragadtok.

Az Unmatched: Legendák Ligája egy 2-4 játékos részére ideális, könnyen tanulható társasjáték, ami túllép a puszta versengésen, hiszen egyenesen konfrontatív lépéseket igényel – cserébe az átlagos játékidő mindössze 20-40 perc, így van esélyetek még az előtt befejezni, hogy elmérgesedne a helyzet. Az Unmatched lényege egyszerű: igyekezzetek a párotok – azaz a játékban az ellenfeleletek – legendás hőseit kiütni, mielőtt Ő teszi ezt meg veletek.

A játékmenet sem bonyolult – a saját körében mindenki 2 darab akciót hajthat végre: tervezést, mozgást, vagy támadást-, viszont rengeteg taktikai készséget kíván, ugyanis az egyes hősök mind-mind más képességekkel, valamint hátrányokkal indulnak, így mindegyikük más hozzáállást és játékstílust igényel. Tökéletes lehet olyan párok számára, akik az életben alapvetően a harmóniára törekednek, viszont úgy érzik, a játék keretein belül szívesen tapasztalnák meg az egymással való csipkelődés, versengés örömét is. Kontrollált keretek között, valójában nem vérre menően ugyanis ennek is van szépsége, és izgalmas fűszert adhat a kapcsolathoz is.

Kapcsolati fókuszú, beszélgetésindító játékok

Az egymással beszélgetni tudás a jól működő kapcsolatok egyik alappillére, legyen szó családi kötelékekről, barátságokról, vagy épp párkapcsolatokról. A kapcsolati fókuszú társasjátékok, különösen a beszélgetésindító kártyajátékok a minőségi, tartalmas beszélgetések létrejöttét igyekeznek – legtöbbször jól irányzott kérdésekkel – elősegíteni, miközben a játékosok önismeretüket és érzelmi intelligenciájukat is fejleszthetik, és még közelebb kerülhetnek egymáshoz.

A körvonal kártyajátékai mára szinte megkerülhetetlenek a magyar piacon – de jelentek meg termékeik angol, német, cseh és lengyel nyelven is, így a magyarul nem tudók is élvezhetik az izgalmas kérdések mentén kialakuló minőségi beszélgetéseket -, az eredeti játék megjelenése óta pedig számos tematikus verzióval is előrukkoltak már a készítők.

Az egymás szemében kifejezetten párok számára készült párkapcsolati játék: a 80 kártyalapból álló csomag olyan kérdéseket tartalmaz, amiket egymásról kell megválaszolnotok, és amikből kiderül, milyennek látjátok a másikat és a kapcsolatotokat. Arra az alapvetésre épül, hogy mindannyian szeretjük tudni, mit gondol rólunk a másik, hogy látott minket a kapcsolatunk elején, és hogy képzeli a közös életünket – ha pedig mindezeket nem mi magunk próbáljuk meg kitalálni, hanem beszélgetünk a párunkkal, úgy kapcsolatunk fejlődhet, és még jobban megismerhetjük a másikat, hogy ne egymás mellett, hanem valóban együtt éljünk.

játékos

Az “igen” egy nagyon egyszerű, rövidke szó, ami a hosszútávú – és még hosszabb távra tervezett – párkapcsolatok nagy részében egy bizonyos ponton nagyon fontos szerepet játszhat… Az “Ohh…Igen?“, Győri Zoltán társasjátéka pedig egy olyan játék, ami a hosszútávú – és még hosszabb távra tervezett – párkapcsolatok tökéletes kiegészítője, vagy alapkelléke lehet. Egy beszélgetésindító partijáték ez – a szexről -, mely során könnyed és komoly, de mindenképp felnőtt kérdésekre válaszoltok majd igennel vagy nemmel, és meg kell tippelnetek, vajon a párotok hogyan válaszolt az adott kérdésre. Nem csak empátiát fejleszti, de segít, hogy még alaposabban megismerjétek és megértsétek a másikat.

The Mind – Érezz rá!

Végezetül, ha valami igazán izgalmasra vágytok, kapjátok elő – vagy szerezzétek be – a The Mindot, ahol a cél gyakorlatilag az, hogy minél jobban egymásra hangolódjatok, és ráérezzetek, éppen melyikőtöknek kell leraknia a kezében lévő kártyalapot ahhoz, hogy valóban a növekvő számsor következő eleme kerüljön az asztalra. “Vajon ki tudom találni a másik gondolatát?” – ez az örök kérdés az alapja ennek a tökéletes randijátéknak, amely segít, hogy valóban még jobban összecsiszolódjatok, és kimunkáljátok a mentális egységet a kapcsolaton belül. Bár a mechanikája kissé szokatlan, emiatt pedig a mai napig megosztó a gyakorlott játékosok között is, a The Mind kellő nyitottság esetén valóban segít egy-egy otthon töltött, lusta estét is kellőképpen feldobni.

Végeláthatatlan lehetőségek

Ha a cikkben ajánlott játékokat már próbáltátok – esetleg rongyosra játszottátok -, és szívesen ismerkednétek meg újabb alternatívákkal, érdemes ellátogatni egy-egy társasjátékos kávézóba, kocsmába, esetleg tematikus estre, vagy egyszerűen szétnézni például a Mit Játsszunk? YouTube csatornáján, ahol számos, tematikus ajánló várja, hogy – akár újabb közös programként – végignézzétek őket, és szemezgessetek a jobbnál jobb társasjátékok közül.

játékos

Ne féljetek együtt játszani, és újra gyermekké válni! Utazzatok együtt izgalmas képzeletbeli világokba, és szerezzetek életre szóló élményeket akár az otthonotok kényelméből! És hogy ki nevet a végén? Itt aztán mindenki: hiszen egy játékos randi nem csak szép emlékeket szül, de közelebb is hoz titeket egymáshoz – épp, mint Andiet és Bent a Hogyan veszítsünk el 10 nap alatt? című örökzöldben.