Kacsalábon

Az Illumination, amelynek idei legnagyobb sikere a rekordbevételt, 1,359 milliárd dollárt hozó Super Mario Bros.: A film volt, korábban pedig olyan produkciókkal csábította moziba a közönséget, mint a Minyonok, a Gru, az Énekelj! és A kis kedvencek titkos élete, most tollas családi szárnyalásra invitál a Kacsalábon címűfilmmel.

A Mallard család kissé szárnya szegett életet él, mert rájuk telepedtek a szürke hétköznapok. Mack papa tökéletesen elégedett azzal, hogy családját biztonságban tudja, és nem vágyik másra, csak arra, hogy örökre a kies New England-i tóban evickéljenek, ám Pam mama szeretne kiszakadni a megszokott taposómalomból, hogy megmutathassa a világot gyermekeiknek, kamaszfiuknak, Daxnek és kislányuknak, Gwennek. Miután egy szép napon egy költöző kacsa család ereszkedik le a tóra, és izgalmas történteket mesél, mi mindent rejt széles e nagyvilág, Pam meggyőzi Macket, hogy induljanak családi túrára New York Cityn keresztül egészen Jamaikáig.

https://youtu.be/WzsLV9wIVVE

Így öltött alakot a Kacsaláb

A Chris Meledandri által 2007-ben alapított Illumination Hollywood legsikeresebb animációs-film-cége, olyan produkciókat jegyez, mint az idén bemutatott Super Mario Bros.: A film, amelynek összbevétele messze meghaladta az egymilliárd dollárt. Az Illumination gyártotta a Grút – amelyből a filmtörténet legsikeresebb animációs franchise-a fejlődött ki –, A Loraxot, a Grincset, A kis kedvencek titkos életét és az Énekelj!-filmeket. A világ tíz legsikeresebb animációs mozifilmjéből hármat az Illumination gyártott.

A stúdió most új kalandokra invitálja a közönséget a Kacsalábonnal: a vicces, érzelmekkel teli és vizuálisan elsöprő film olyan univerzális témákat bont ki, mint a családereje és a kíváncsisághatalma, és alaposan körül járja azt a kérdést is, miért előnyös, ha képesek vagyunk kilépni a komfortzónánkból. „Nekünk itt az Illuminationnél abban a szerencsében van részünk, hogy több franchise útját is egyengetjük, de arra is törekszünk, hogy új történeteket és új hősöket tárjunk a nézők elé – mondja Chris Meledandri. – Minden új történetünk más területre kalauzol. Jómagam például már kisgyerekkoromtól imádom a kacsákat, mert olyan kedvesen lökött madarak. Filmünk persze nem erről szól, hanem általános emberi kérdéseket feszegetünk benne.”

Loki
Chris Meledandri

A Kacsalábon történetében az a felismerés rejlik, hogy minden család ugyanúgy működik: vicces, megható és tanulságos tapasztalatok elegyednek azokkal az élményekkel, amikor heves érzelmek csapnak össze, és pattanásig feszül a hangulat. A forgatókönyv szerzője az Emmy-díjas Mike Winter (A Fehér Lótusz, Rocksuli). White a film franciarendezőjével, Benjamin Rennerrel, az Oscar-jelölt Ernest és Célestine alkotójával írta a Kacsalábon sztoriját.

A Kacsalábon Renner első rendezése egy nagy amerikai stúdió égisze alatt, ezért amikor először találkozott Meladandrival, a nagy örömbe némi idegesség is vegyült. „A találkozó előtt úgy éreztem, el kell játszanom a nagy tudású rendezőt, mert Hollywood ezt várja tőlem – mondja Renner. – De legnagyobb meglepetésemre Chrisszel azonnal megtaláltuk a közöshangot. Amikor az érzelmekről és a közös tapasztalatokról kezdtünk elbeszélgetni, rögtön visszatért az önbizalmam.”

A Kacsalábon egyik fő témája mindenkit érint: félünk az ismeretlentől, és ez a félelem minket és a szeretteinket is meg tud akadályozni abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. „A cselekmény bonyolítás során igyekeztünk megtalálni az egyensúlyt, hogy ne legyünk túl komolyak, ugyan akkor közvetíteni tudjuk az üzenetet arról, milyen fontos, hogy az életben megragadjuk a lehetőségeket – magyarázza Meledandri. – Benjamin egyedülálló történetmesélői képességei lehetővé tették, hogy kellő mélységgel és kifinomultsággal adjuk elő mondandónkat, szoros kapcsolatot teremtve a közönség és filmünk hősei között.”

A film alkotói

BENJAMIN RENNER (rendező) francia karikaturista és animációsfilm-készítő, 2014-ben Oscar-ra jelölték az Ernest és Célestine című animációs filmjéért. 
Saját képregényéből készítette Le grand mechant renard et autres contes (A nagy gonosz róka és mástörténetek) című következő filmjét. A gonosz róka történetei eredetileg egy sorozat félórás epizódjai voltak, ezeket összefűzve és kerettörténettel ellátva készült a mozifilm.

 

MIKE WHITE (forgatókönyvíró) 3 Emmyvel és 13 más díjjal kitüntetett forgatókönyvíró, színész és producer. Legnagyobb sikereit A Fehér Lótusz (The White Lotus – kreátor, író és rendező, a sorozat 10 Emmyt és 73 egyéb díjat nyert), a Megvilágosodtam (Enlightened) és a Narancsvidék (Orange County) című tévé sorozatokkal aratta. Az általa írt sorozatok és filmek jórészében szerepelt is, a Chuck és Buck című filmben nyújtott teljesítményét Jeff Bridges az évtized alakításának nevezte a The New York Timesban.

CHRIS MELEDANDRI (producer) az Illumination Entertainment alapítóvezérigazgatója. A cég első nagy sikere a Gru volt, amelynek összbevétele meghaladta az 540 millió dollárt.

A Universal Pictures 2007-ben indította el családi és animációsfilm üzletágát, s ennek irányítására Chris Meledandrit kérték fel. Meladandri hosszú éveken át a 20th Century Foxnál dolgozott, ahol létrehozta a stúdió animációsosztályát, és az ő felügyelete alatt indult hódítóútjára a Jégkorszak (Ice Age) című rendkívül sikeres franchise. Meledandri új produkciós céget hozott létre a Universal égisze alatt Illumination Entertainment néven, és gyártani kezdte a stúdió által finanszírozott és forgalmazott élőszereplős, illetve animációs filmeket.

2 thoughts on “Kacsalábon

Comments are closed.