Friss

Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival

Idén a Budavári Palotanegyedben újjászületett Csikós udvar ad otthont a Borbás Marcsi ünnepi fogásairól és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeiről szóló kiállításnak.

A Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. A családot összekovácsoló apróságok, gesztusok és természetesen az ételek is biztonságot és kiszámíthatóságot teremtettek még a legbizonytalanabb időkben is. Az adventtől vízkeresztig tartóidőszak ételei és tradíciói Borbás Marcsi válogatásában láthatók a kiállított fotókon, tolmácsolásában megismerhetjük az étkezéshez kapcsolódó hiedelmek, rituálék jelentőségét.

Az újjászületett Csikós udvar nevét ifj. Vastagh György szobrászművész alkotásáról, a Lovát fékező csikós szobráról kapta, amely ma már ismét visszakerült eredeti helyére a helyreállított Lovarda épülete mellett. Advent időszakában a Csikós udvaron ünnepi hangulat várja a látogatókat díszes karácsonyfával, betlehemmel és barátságos hangulatú vásárral, valamint forró italokkal és finom falatokkal, melyek közt a kiállításon bemutatott, különböző tájegységek több ünnepi fogása is megkóstolható.

A tárlaton kiderül az is, hogy a mákos guba, vagy régi nevén bobajka, eredetileg nem maradék kifliből készült. Nagyanyáink még kelt tésztából készítették, a módosabbak citromhéjjal, vaníliával ízesítették, sütés után pedig édes tejjel meglocsolva és cukros, vagy mézes mákkal megszórva tálalták.

marcsi
Forrás: Várkapitányság

Megtudhatjuk, hogy a bujtarépa, vagy kerekrépa, ez a különleges aromájú növény, értékes tápanyag forrás, jól bírja a tél hideget és kiválóan helyettesítheti a savanyú káposztát, de rétesbe, lepénybe is gyakran rakják.

Borbás Marcsi a kiállítás alkalmából néhány, sokak számára ismeretlen, ételt is hozott, mint a mákos tengeri. Ez a karácsonyi édesség főként a Nyíregyháza melletti falvakban volt népszerű. A megfőzött kukoricát lemorzsolták és mézzel, mákkal elkeverték.

A tablók oldalain olvasható kultúrtörténeti ismertetőkből megtudhatjuk, hogyan került a karácsonyi asztalra szőlő és dinnye, vagy hogy régen a tepertős pogácsába a hajadonok papírcetlire írt fiúneveket rejtettek, amiből aztán a kóstoló alkalmával kiderült, a lehetséges férjjelölt neve. 

A tárlat során 18 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 36 tablófelületen keresztül mutatják be az adventi gasztronómia ételeit. Karácsonyi tárlatukhoz kísérő program is kapcsolódik: december 9-én és december 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve. Borbás Marcsi vendége lesz a december 12-i Várkert Irodalom Aposztróf- Angyal zenéje, gyertyafény című estnek is Juhász Anna irodalmár beszélgetőtársaként a Várkert Bazárban.

A Budavári Palotanegyedben nemcsak a szabadtéri kiállítás és a karácsonyi vásár várja az érdeklődőket, hanem a Várkert Bazár ünnepi programkínálata is, melyek közt kézműves- és interaktív gyerekfoglalkozások, iparművészeti vásár, ünnepi koncertek, valamint a megújult YBL6 Művészeti Tér izgalmas kiállítása is szerepel. 

One thought on “Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival

Comments are closed.