A Breeders újra kiadta 30 éves lemezét, a Last Splash-t

Az eredeti kiadás 30. évfordulóján újra megjelent a kilencvenes évek egyik kulcslemeze, a Breeders Last Splash című anyaga. Az amerikai indie rock csapat albumán két eddig kiadatlan dal is szerepel.

    A Breeders lemezének óriási népszerűségét elsősorban a Music Television-ön rengeteget játszott klipsiker, a Cannonball hozta meg 1993-ban, a csapat az alternatív rock színtér fontos szereplője lett. A Last Splash platina státuszt ért el az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, a Pitchfork később a kilencvenes évek 100 legjobb lemeze közé sorolta – közölte a lightmedia.
    A 30. évforduló alkalmából a legendás kiadó, a 4AD által gondozott albumot az eredeti – korábban elveszettnek hitt – analóg felvételek segítségével maszterelték újra. A rajongók örömére a folyamat során két eddig kiadatlan dal is előkerült: a Divine Mascis, amelyben a Dinosaur Jr. énekese, J Mascis működik közre, illetve a Pixies frontemberével, Black Frances-szel közösen írt Go Man Go. A tizenöt eredeti szerzemény mellett ezek is helyet kaptak a digitális és fizikai formában egyaránt újjászületett lemezen.
    A Breeders 1989-ben alakult, miután az együtt turnézó két népszerű amerikai indie rock csapat, a Pixies és Throwing Muses egy-egy tagja, Kim Deal és Tanya Donelly (gitár, vokál) közösen dalírásba kezdett. A projektbe bevonták a basszusgitáros Josephine Wiggs-et is. Az 1990-ben megjelent debütalbum, a Pod után Donelly kiszállt, Belly néven saját zenekart alapított, a helyére Deal nővére, Kelley lépett, a dobos pedig, az egyetlen férfi tag, Jim MacPherson lett. Ez a négyes készítette a Last Splash-t. A lemezen a Cannonball mellett szintén nagy sláger volt a Divine Hammer, a Saints, és a Do You Love Me Now?
    A Breeders 1994 ősze után Kelley drogproblémái, valamint más zenei projektek miatt felfüggesztette működését, azóta időnként újra felbukkantak, és albumokat is készítettek (a Title TK 2002-ben, a Mountain Battles 2008-ban, az All Nerve 2018-ban jelent meg).
    A mostani jubileumot a Breeders egy szeptemberben indult turnéval is megünnepli, a koncerteken teljes egészében előadják a Last Splash anyagát. Néhány esten együtt lépnek színpadra a Belly-vel, 2024-ben a Foo Fighters és Olivia Rodrigo előzenekaraként is játszanak.