A Don Carlos az évadnyitó a milánói Scalaban

Giuseppe Verdi operája, a Don Carlos lesz a milánói Scala operaház idénynyitó előadása, amelyet a hagyományoknak megfelelően a város védőszentje, Szent Ambrus december 7-i ünnepnapján tartanak.

Giuseppe Verdi operáját olasz nyelvű, négyfelvonásos változatában adják elő, ahogyan 1884-ben mutatták be a Scalában. Verdi eredetileg a párizsi operaház számára írta a Don Carlost franciául öt felvonásban, de megírta rövidebb olasz változatát is.  Az opera hat órakor kezdődik a Scalában és négy órán át tart. Erre az alkalomra, ahogyan a decemberi előadások többségére is már minden jegy elkelt. Ez alól a december 30-án este 19 órakor kezdődő koncert kivétel, itt még vannak szabad tikettek.

A darabot kilencedik alkalommal választották ki arra, hogy megnyissa az operaház szezonját. A Scala 1951 óta Szent Ambrus ünnepén nyitja meg idényét. A Don Carlos első alkalommal 1868-ban, utoljára 2008-ban szerepelt a milánói operaház idénynyitó előadásként. A karmester Riccardo Chailly az operaház zenei igazgatója lesz, a darabot Lluís Pascal rendezi, akinek ez lesz a harmadik rendezése a Scalában. A díszleteket Daniel Blanco tervezte, a jelmezek az Oscar-díjas Franca Squarciapino munkái.

A főszerepeket Anna Netrebko és Francesco Meli énekli. Mindketten hatodik premierjükön szerepelnek a milánói operaház színpadján. A Scala idénynyitója szokás szerint politikai, kulturális és társadalmi eseménynek számít. Az idén más elfoglaltságai miatt nem lesz jelen az olasz államfő és miniszterelnök. A nézőtéren ül majd azonban a szenátus elnöke, Ignazio La Russa és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt vezetője. A tervek szerint beszédet mond Liliana Segre szenátor, holokauszttúlélő.

A Don Carlost a RAI olasz közmédia televíziós, rádiós és interneten fogható csatornái is egyenesben közvetítik. A felvétel tíz kamerával készül, ötven fős műszaki csapattal. Az operaházban negyvenöt mikrofont helyeztek el a színpadon és a zenekari árokban, további tizenötöt az énekeseken. Szokás szerint a Scala nyitó előadása Milánó egészének szól:  a város negyven különböző helyszínén kivetítőkön közvetítik a darabot, többek között a dómmal szomszédos fedett udvarban, valamint kórházakban, idősotthonokban és a San Vittore börtönben is. Nem maradnak el a premiert minden évben kísérő tüntetések sem a Scala környékén: a szakszervezetek és az állatvédők is jelenlétüket ígérték.

Az operaházat és a város több pontját biztonsági gyűrű veszi körül.

Kiemelt képünk forrása: Teatro alla Scala