A magyar kultúra napja – Portrékkal és életrajzi filmekkel várja látogatóit az Uránia mozi

Idén portrékkal és életrajzi filmekkel várja látogatóit a magyar kultúra napján az Uránia Nemzeti Filmszínház: kilenc olyan alkotás lesz látható, amely jelentős személyiségeket mutat be dokumentumfilm, illetve játékfilm formájában.

Az Uránia közleménye szerint Cseh Tamásra, a huszadik század nagy magyar dalnokára a Fonyó Gergely rendezésében készült Cseh Tamás filmmel emlékeznek a magyar kultúra napján. A 2000-ben készült dokumentumfilm idő- és térbeli utazásra invitálja a nézőt, a zenész életének, pályafutásának legfontosabb helyszíneit és személyeit bemutatva.

A filmben állandó alkotótársa, Bereményi Géza is feltűnik, akit Papp Gábor Zsigmond játékos portréjából, a Bereményi kalapjából ismerhet meg a közönség közelebbről. Kácza András Víg Mihály-portréjában egy sokoldalú zenei alkotó világába nyer betekintést a néző. Az Ott torony volt című film a nyolcvanas évek elejének alternatív, underground világát idézi meg: a Balaton és a Trabant együttes egykori koncertjeit, valamint az alkotó filmzeneszerzői munkásságát, ezen belül a Tarr Bélával való együttműködésének történetét mutatja be.

Kárpáti György Mór Saját erdő című esszéisztikus filmje Nádas Péter író alkotói környezetébe, egy Zala vármegyei kis településen található, természetközeli művészlak világába enged bepillantást, amely egyszerre természetfilm és irodalmi portré.

Természetközelbe viszi a nézőket Ljasuk Dimitry Jóreménység-sziget című rendhagyó, egyszemélyes filmje is, amely a fikció határán mozgó önarckép, történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, az apa-fiú kapcsolatról és az elengedésről – olvasható a közleményben.

A világ legidősebb olimpiai bajnokának, a 103. születésnapját ünneplő Keleti Ágnesnek a története tárul elénk Oláh Kata Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című dokumentumfilmjéből: a 100. születésnapjától egy éven át követhetik a nézők a tornász mindennapjait, miközben egykori naplójából, valamint régi és friss interjúfelvételekből életének tanulságos története is kibontakozik.Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai című alkotása – a tavalyi év egyik legnézettebb magyar mozifilmje – lelkesítő csapatportré a Kemény Dénes-vezette magyar vízilabda-válogatottról, amely 1997 és 2008 között végigverte a világot és három olimpiai döntőt nyert.

A január 22-i programban két játékfilm is helyet kapott. A Csoma Sándor rendezte Magasságok és mélységek Erőss Zsolt hegymászóról és haláláról szól. A felesége, Sterczer Hilda szemszögéből készült alkotás arról is beszél, milyen egy a végsőkig elhivatott ember társának lenni. A filmben a női főszerepet Pál Emőke alakítja.

2 thoughts on “A magyar kultúra napja – Portrékkal és életrajzi filmekkel várja látogatóit az Uránia mozi

Comments are closed.