„A rendezvény mostanra elérte a célját és a célközönségét is” – A Nivegyvölgyi Borpiknik tapasztalatai

Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőket október első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban a Nivegy-völgyi Borpikniken. Az idén harmadik alkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és a borászok teljes mértékben át tudták adni a Nivegy-völgyi életérzést: a borokat, a vendégszeretetet, a gyönyörű völgy látványát, a szőlő tiszteletét és azt az összefogást, aminek itt évszázados hagyománya van.

Szakmailag is igazán eredményes volt a rendezvény, sok közös gondolat elindult a nap során. Idén először egy nemzetközileg is elismert borászat, az osztrák Domäne Wachau is jelen volt boraival és eszmeiségével. A délelőtti mesterkurzuson Szik Mátyás örökös sommelier bajnok, borászati tanácsadó, és Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár és a WineGroup egyik tulajdonosa a Nivegy-völgyi termékpiramist hasonlította össze a híres Wachau borvidéki mintával. A Nivegy-völgyi eredetvédett borokban és a helyi összefogásban óriási potenciál van, az építkezéshez pedig sok hasznos, jól működő példát lehet beemelni a szomszédainktól. A Domäne Wachau szövetkezeti mintára épülő borászat, akik önállóan nehezen tudtak volna a piacra lépni magas minőségű borokkal, közösségként viszont komoly nemzetközi sikerekre tettek szert. A Balaton környékén is elindult egy erős közösségi együttműködés a BalatonBor kapcsán, amit a következő években szeretnének még magasabb szintre emelni. A közösségi bormárka turisztikailag is sokat tudna segíteni a régió fejlődésében, ennek jelentősége az osztrák példán is jól látható. A gondolatébresztő előadáshoz a két borpiramis különböző lépcsőfokain elhelyezkedő borokat kóstolhattak a résztvevők, ezzel is szemléltetve a hasonlóságokat és a különbözőségeket.

A tanulságos mesterkurzus után a borászok a saját boraikat kínálták az ország számos pontjáról érkezett borkedvelőknek. S hogy milyen fontos az együttműködés, azt az is erősítette, hogy az ételeket két Balatoni Kör tag food truck, a Creative Kitchen Truck és az Egy Csipet Nádas biztosította. A környezetnek, a kellemes élő zenének, a jó boroknak és a finom falatoknak köszönhetően mosolygós és elégedett emberek töltötték meg a Dobosi Birtokközpont területét.

„Lesz folytatás!” – árulta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki az esemény ötletgazdája és főszervezője is egyben. – „Azt tervezzük, hogy az október eleje ezentúl erről fog szólni nálunk, de több borász felvetette, hogy tavasszal is tartsunk hasonló eseményt, hiszen a vendégek visszajelzései alapján szükség és kereslet is van az ilyen jellegű rendezvényekre.”
A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

Fotók és videó: Fotókredit – Szabó Miklós