Álmából kellett felriasztani az Oscar-jelöltet, és már tudja, milyen film lesz a következő

Sok sztár a tévé előtt izgulja végig a műsort, amiből kiderül, jelölték-e Oscarra, Paul Giamatti azonban nem tartozik közéjük.

„A menedzserem ébresztett a hírrel, mert éppen aludtam – mondta a színész a The Hollywood Reporternek adott interjújában. – Éjjeli bagoly vagyok, úgyhogy akkor alszom, amikor mások már ébren vannak. Gondoltam, ha jelölnek, majd úgyis szól valaki. Így is lett.”

Giamattit egyszer már jelölték Oscarra, 2006-ban, A remény bajnoka című filmért. A mostani jelölése váratlan volt számára meg nem is, mert már a forgatókönyv alapján sejtette, hogy a Téli szünet, amelynek a főszereplője, nem akármilyen film lesz.

„Alexander (Payne, a forgatókönyvíró-rendező – a szerk.) rengeteg munkát rakott a könyvbe David Hemingsonnal karöltve, úgyhogy már az első változata is briliáns darab lett. Aztán még többet dolgoztak rajta, és sikerült még magasabb szintre emelni. Nagyon tetszett, hogy ez egy hamisítatlan karácsonyi film, de van benne egy csavar, és hiába indul melankolikusan, a végén jól tudnak kijönni a szereplők a történetből. Az meg kész csoda volt, hogy minden színésszel azonnal egy hullámhosszan voltam a forgatáson, nem kellett erőlködni, hogy összecsiszolódjunk.”

Téli szünet főhőse egy megkeseredett történelemtanár (Giamatti), aki a karácsonyi ünnepekre a bentlakásos gimnáziumban ragad egy problémás diákkal (Dominic Sessa) és a szakácsnővel (Da’Vine Joy Randolph). Mindhárman súlyos lelki terheket cipelnek, és meg kell oldaniuk, hogyan vészelik át együtt az ünnepeket.

A filmet 5 Oscarra jelölték, Gimatti mellett Randolph (legjobb női mellékszereplő), David Hemingson (legjobb forgatókönyvíró), Mark Johnson (a legjobb film producere) és Kevin Tent (a legjobb vágó) érdemelt jelölést.

Giamatti azt is elárulta a HR-nek, mire készül legközelebb. „Nagyon szeretem a horrort, és van egy jó barátom, aki írt egy érdekes kis történetet. Ha minden jól megy, ebben fogok játszani, nagyon szép lenne.”