Apple: Nem fejleszt tovább

Az Apple korábban eltervezett időpontnál hamarabb jelentette be az új iOS verzió, az iOS 17-et, amely az iPhone, az iPad és a Mac készülékek szoftverfrissítéseit hozza magával. Azonban a bevezetett változat nem érte el a várakozásokat, hiszen számos hiba és probléma merült fel vele. Emiatt az Apple bejelentette az alkalmazottaknak, hogy a fejlesztési folyamatot ideiglenesen felfüggesztik, míg a meglévő hibákat nem sikerül orvosolni.

Az előzetes információk szerint az iOS 17 rosszul teljesített a tesztelés során, és a korai verziókban számos hiba jelentkezett. A cég mérnökei inkább a hibajavításra és a szoftver teljesítményének javítására fókuszáltak, ahelyett hogy új funkciókat vezetnének be. Ez a szüneteltetés nem csak az iOS-re vonatkozik, hanem az összes termék operációs rendszerére, ideértve az iPadOS-t, a macOS-t, a watchOS-t és a tvOS-t is.

Az Apple számára a minőségellenőrzés kiemelten fontos, hiszen a jól működő és megbízható szoftverek jelentik termékeik alapját. Az elmúlt években a vállalat egyre inkább hangsúlyt fektetett a minőségre, még akkor is, ha az új funkciók bevezetését néha el kellett halasztani a hibák kijavítása miatt. Az Apple szoftverei az elmúlt években általában kevesebb hibát tartalmaztak, ami hozzájárult a termékeik sikeréhez.

„Az a probléma, hogy 10 ezer ember gépel kódot, és teljesen tönkreteszi az operációs rendszert”

– mondta az egyik fejlesztő a Bloombergnek.

Az iOS 17 fejlesztésének problémái mögött több tényező is meghúzódhatnak. Egyrészt a rosszul működő verzió, amelyben számos hiba és probléma volt, másrészt a korábbi hibák is befolyásolhatták a fejlesztői csapat munkáját. Emiatt az Apple most szokatlan módon leállította az új funkciók fejlesztését, hogy elsődlegesen a hibák kijavítására koncentrálhassanak.

Bár az Apple jelenleg a szoftverhibák kijavításán dolgozik, a fejlesztési késések valószínűleg nem érintik majd az új termékek megjelenését. Az Apple várhatóan folytatja a munkát, amint a hibákat orvosolják. Az elkövetkező időszakban olyan iOS rendszer érkezhet, amely a mesterséges intelligencia bevezetésére helyezi a hangsúlyt, így a jövőben számos új lehetőség és funkció várható.