Apple: Végleg kuka a Touch-ID

Az Apple legújabb iPhone 16 családjában sem lesz visszatérés a Touch ID ujjlenyomat-hitelesítési technológiához, és egy friss jelentés szerint a cég leállította magának a technológiának a gyártását is. A Touch ID chipek gyártásának megszüntetése arra utal, hogy az Apple teljesen elmozdul a kézmozdulat nélküli Face ID felé.

Egy megbízható informátor, aki korábban helyesen megjósolta az iPhone 14 chipek változásait, állítja, hogy az Apple már nem gyártja tovább a Touch ID-hez szükséges chipeket. A meglévő készleteket a harmadik generációs iPhone SE modellekben használják fel. A hírek tovább erősítik azt a pletykát, miszerint az iPhone SE 4 a módosított iPhone 14 dizájnnal érkezik, és a Touch ID helyett a Face ID technológiát alkalmazza.

Ez a fejlemény azt mutatja, hogy az Apple jelenleg nem tervezi a Touch ID visszatérését az iPhone-okba, legalábbis a közeli jövőben nem. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy vannak olyan pletykák, amelyek szerint az Apple később visszahozza a Touch ID-t, de ezúttal a kijelző alá építve. Ezen változtatásokról először 2026 körül lehet hallani, mikor az Apple tervei szerint a Face ID-t is a kijelző alá helyezi. Így a cég párhuzamosan fejlesztheti mindkét technológiát, majd végül azt alkalmazza, amelyik a legjobban teljesít.

A pontos okok egyelőre nem ismertek, de az Apple idén tervezi a TrueDepth kamerarendszer kijelző alá ültetését, ami a Face ID-t is magában foglalja. Lehet, hogy a vállalat egyszerűen mindkét technológián dolgozik, hogy a jövőben a legjobb megoldást válassza.