Az IBM bemutatja az emberi agyat imitáló NorthPole chip prototípusát

Az IBM Research bemutatta legújabb fejlesztését, a NorthPole chip prototípusát, amely az emberi agy felépítésén alapul, és forradalmi változásokat hozhat a számítástechnika világában. Ez a chip nemcsak hatékonyabbá teheti a számítógépek működését, hanem olyan rendszerek létrehozását is lehetővé teszi, amelyek meghaladják a felhőalapú számítástechnika korlátait.

Bár a technológia világában folyamatosan zajlanak az innovációk, még mindig ragaszkodunk régi tervezési technikákhoz. A jelenlegi számítógépek is a múltból származó tervezési elveken alapulnak, amelyeket az óriási, egész szobát betöltő gépek korszakából örököltünk. Ezek a tervezési technikák a különálló funkciók (vezérlés, logika, memória) elkülönítésén alapulnak, és az ezek közötti adatátvitel a rendszer működését biztosítja.

Az IBM kutatói arra törekedtek, hogy megszüntessék a hagyományos számítógépek teljesítményét korlátozó tényezőket. A Neumann-architektúra, amelyet már 1945-ben kifejlesztettek, korlátozhatja a számítógépek teljesítményét bizonyos felhasználási területeken. Az IBM által kifejlesztett NorthPole chip az emberi agyhoz hasonlóan működik, és szinapszisokat imitálva kapcsolja össze a különálló funkciókat. Például a processzor nemcsak számítási feladatokat lát el, hanem memóriaként is funkcionál. A chipben 22 milliárd tranzisztor és 256 mag található, és 20-szor gyorsabb és 25-ször hatékonyabb a mesterséges intelligencia-alapú feladatok végrehajtásában, mint a jelenlegi számítógépek.

Az új technológia lehetővé teszi olyan hálózatok létrehozását, amelyek minden olyan feladatot képesek önállóan elvégezni, amelyekhez jelenleg nagy szerverparkok és felhőszolgáltatások szükségesek. Az önállóan működő rendszerek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok terén forradalmi változásokat hozhatnak, mint például az arcfelismerés, képosztályozás, természetesnyelv-feldolgozás, beszédfelismerés és önvezető rendszerek fejlesztése.

Az IBM NorthPole chipe megnyitja az utat a jövő számítógépei és hálózatai felé, amelyek hatékonyabbak és sokoldalúbbak lesznek, mint valaha.