D-Day 80 – Sosem látott Capa-fotók, tárlatvezetések és vetítések a Capa Központban

Robert Capa életművében kiemelt jelentőségű a normandiai partraszállás megörökítése. A fotográfus az első hullámmal érkezett az Omaha Beach-re, ikonikus fényképei, amelyek közül csak néhány maradt fenn, a partraszállás legerőteljesebb vizuális feljegyzései közé tartoznak. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ június 5-én és 6-án tárlatvezetésekkel, soha nem látott fotográfiak bemutatásával emlékezik a partraszállás 80. évfordulójára.

A II. világháborúban a szövetséges haderők 1944. június 6-án Normandiában ötezernél is több hajó és körülbelül tízezer repülő támogatásával, 300 000 katona partraszállásával nyitották meg az újabb európai frontot. A D-napon az első partraszálló egységgel, amelynek veszteségei akár a kilencven százalékot is elérhették, érkezett magyar származású fotógráfus az Omara Beach-re. Az itt készült fotósorozatából fennmaradt képek életművének kiemelkedő darabjai.

Robert Capa
Fotó: Gerda Taro

A világ első, állandó Robert Capa életmű kiállítása 2023-ban nyílt meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Június 5-én és 6-án a Központ a gyűjteményében lévő összes Normandiában készült fotót folyamatosan vetíti a rendezvénytermében, valamint több, nyilvánosan eddig még nem látható fotográfiát hoznak elő raktárukból és állítanak ki az előtérben. A Robert Capa, a tudósító című állandó kiállításban Bojár Iván András művészettörténész június 5-én, Csizek Gabriella, az életmű kiállítás kurátora június 6-án tart tárlatvezetést.

Robert Capa
Fotó: Capa Központ

A neves fotóriporter mindössze 41 évet élt. Budapesten született Friedmann Endre néven 1913. október 22-én, taposóaknára lépve hunyt el az indokínai háborúban 1954. május 25-én. A nevét a legelsők, a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet. Az öt harcmezőt megjárt haditudósító tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolát teremtett, megújította a fotóriporteri munkát.

A háborút, a harcokat, a katonákat a lövészárokban vagy éppen a hátország mindennapjait a résztvevő megfigyelő pozíciójából fényképezte, határtalan együttérzéssel. Ott volt a katonákkal, ott volt az események közepén és a halál közvetlen közelében dokumentálta a történteket. Ezzel a közelséggel, ezzel a részvétellel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját. Erről szól sokat idézett híres mondása is:

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”.

Robert Capa
Fotó: Capa Központ

Egész életében hitt abban, hogy a fotográfia univerzális nyelve képes olyan változásokat előidézni, amitől a világ jobbá válhat. Igazából, ahogy ő fogalmazott, munkanélküli szeretett volna lenni, háború nélküli világban élni. A világ legnagyobb háborús fotóriportere érzékeny, szenvedélyes, nagylelkű, az igazságért kiálló, nagyon bátor ember volt

Robert Capa máig jelentős hatást gyakorol a fotóriporteri szakmára és a háborús fotózásra. Képei és munkássága nemzedékek sorának nyújtottak és nyújtanak inspirációt. A magyar fotográfus által következetesen képviselt etikai elvek, az erős elhivatottsága azóta is mintául szolgál a fotóriportereknek.

Robert Capa
Fotó: C. Központ

One thought on “D-Day 80 – Sosem látott Capa-fotók, tárlatvezetések és vetítések a Capa Központban

Comments are closed.