Dupla albummal jelentkezett Taylor Swift

Dupla albummal örvendeztette meg rajongóit Taylor Swift április 19-én, amely a The Tortured Poets Department nevet viseli.

„A történet már nem az enyém, hanem a tiétek” – jelezte a rajongói felé Taylor Swift április 19-én, pénteken, helyi idő szerint reggel hat órakor, (amerikai keleti idő szerint április 19.-én éjfélkor) amikor is megjelent az énekesnő legújabb – szám szerint tizenegyedik – lemeze, a The Tortured Poets Department (Meggyötört Költők Társasága). Swift még február ötödikén, a Grammy díjátadón jelentette be, hogy érkezik a következő lemeze, ezzel pedig meglepte a rajongókat, akik a korábban feléjük közölt jelekből azt gondolták, hogy majd a korábbi, Reputation albumának újra énekelt, saját verziós dátumát fogják megtudni.

The Tortured Poets Department dupla album

Taylor Swift most sem okozott csalódást, hiszen mindössze két órával azután, hogy megjelent lemez, bejelentette, hogy legújabb korongja igazából egy duplalemez és a The Tortured Poets Department Anthalogy címet kapta. A 15 dal helyett 31 dallal örvendeztette meg a hallgatókat, ahol Post Malone és a Florence + The Machine is szerepel egy-egy dal erejéig.

A The Tortured Poets Department lemeze két éven keresztül íródott, dalszövegei ismét lírai szinteket érnek el, és ahogy az már megszokott, Swift saját élettapasztalatait zenésítette meg. Az album nem kimondottan pörgős, sokkal inkább egy laza pop album, amelynek zeneisége csak kiemeli Swift dalszöveg írói tehetségét, a rajongói visszajelzések alapján sokan úgy érzik, mintha az énekesnő naplóját „olvasnák” miközben a lemez dalait hallgatják. A lemez pedig elképesztően sikeres lett: az album a megjelenésének napján a Spotifyon, az Apple Musicon és az Amazon Musicon rekordot döntött, így a The Tortured Poets Department lett a legtöbbet streamelt album egyetlen nap alatt.

Április 19-én amerikai idő szerint este 8 órakor (itthon másnap hajnali kettőkor) az első kislemezhez, a Post Malone-nal közösen megírt Fortnight-hoz is megjelent a klip, s bár a videó cinematográfiája egy kicsit elvont, mégis az 1920-as évekbeli fekete-fehér filmek stílusát jeleníti meg.

A videóklipben meglepetés szereplőként részt vett Ethan Hawke és John Charles is. A közös munkáról pedig így vallott a közösségi média felületein az énekesnő:

„Amikor a Fortnight videóklipjét írtam, megakartam mutatni azokat a világokat, amik háttérként szolgáltak a fejemben, amíg a zenéket megírtam. Eléggé metaforikus az egész, ráadásul mindegyik szeglete az albumhoz köthető. Számomra ez a videó tökéletes vizuális bemutatása a lemeznek és a történeteknek, amikről mesélek. Post Malone, mint a meggyötört tragikus hős, lenyűgözött a forgatáson, és elképesztően hálás vagyok neki mindazért, amit bele tett a közös munkánkba. Még mindig nevetek azon, hogy a világ egyik legmenőbb srácaival dolgozhattam együtt, Ethan Hawke-kal és John Charlesszal. – majd mindenkinek megköszönte, akik részt vettek a háttérmunkálatokban is.

Taylor Swift Dupla album
Taylor Swift Ethan Hawke, John Charles és Post Malone társaságában a Fortnight című kislemez videóklipjének forgatásán. Fotó: Taylor Swift Facebook

Hawke és Charles abból az apropóból szerepelt a Fortnight videoklipjében, hogy mindketten szerepeltek a 1989-ben készült Holt költők társasága című Oscar-díjas filmben, Swift albumjának címét is a film eredeti (Dead Poets Society) címe ihlette.

Holt Költők Társasága dupla album
Az 1989-ben készült Holt költők társasága

Taylor Swift ezzel az albummal már lezártnak tekinti életének azon szakaszát, amely megíratta vele a The Tortured Poets Department lemezét. A dalokból kiderül, hogy az elmúlt két évnyi időszakban rengeteg nehéz napjai voltak, sokszor koncertezett a turnéján úgy, hogy több ezer darabra tört, miközben a közönsége többre vágyott, erről az I Can Do It With a Broken Heart című dalában énekel, amely – ironikusan – az album talán legprögősebb dala lett.

Taylor Swift tehát ismét besétált a zenei történelembe a streamelés rekordjaival, a rajongók –avagy a Swiftiek – pedig 31 új dallal tölthetik meg kedvencük által inspirált zenei lejátszásilistákat. Egy biztos: nem ez az utolsó alkalom, amikor leesik az állunk az énekesnő munkásságától.