Ez a tabletta belülről követi nyomon az életfunkcióit

A Celero Systems digitális egészségügyi vállalat egy új innovációval rukkolt elő, ami lehet, hogy forradalmasítja az otthoni egészségfigyelést. A cég olyan lenyelhető “digitális tablettát” fejlesztett ki, amely képes mérni a pulzusszámot, a légzésszámot és a hőmérsékletet, mindezt az ember gyomrából. Ez a különleges eszköz nem csak az életfunkciókat követi nyomon, hanem olyan problémákat is észlelhet, mint az alvási apnoe, a szívroham, sőt az opioid túladagolás figyelmeztető jelei.

Az eszközt elsősorban olyan emberek számára tervezték, akik krónikus betegségekkel küzdenek, és otthoni környezetben szeretnék figyelemmel kísérni életjeleiket. A digitális tabletta jelenlegi alkalmazása során az alvási apnoéban szenvedő embereken tesztelték, és eredményei ígéretesek. A kapszula mérései majdnem olyan pontosak voltak, mint a hagyományos kórházi éjszakai monitorozás, és a betegek semmilyen kellemetlen érzést nem tapasztaltak a tabletta lenyelése után.

A tabletta nem csak egy egyszerű pirula: biokompatibilis műanyag kapszula, mely apró szenzorokkal, mikroprocesszorral, rádióantennával és elemekkel van felszerelve. Ezek az elektronikus eszközök a gyomorban biztonságosan zárva vannak, és az emésztőrendszeren keresztül sértetlenül haladnak át, miközben vezeték nélkül továbbítják az összes mérést egy külső eszközre.

A legérdekesebb alkalmazási terület lehet a kábítószer-túladagolás megelőzése. A tabletta észlelve a lassú légzést, amely a túladagolás jele lehet, riasztást küldhet, és segíthet az időben történő beavatkozásban. Az opioid-túladagolások számának csökkentése kulcsfontosságú a jelenlegi egészségügyi kihívásokkal szemben.

Bár a lenyelhető eszközök és digitális tabletták korábban is léteztek, ez a Celero Systems fejlesztése egy új szintre emeli az egészségügyi monitoring lehetőségeit. A kutatók és fejlesztők abban bíznak, hogy a tabletta a jövőben széles körben elérhetővé válik, és megváltoztatja az egészségfigyelés módját, lehetővé téve az embereknek, hogy aktívan kövessék és gondozzák saját egészségüket otthoni környezetben.