Franciaország lesz a házigazdája a 2030-as téli olimpiának

Kihirdették 2030-as Téli olimpiai játékok helyszínét: a francia Alpok és a Riviéra ad majd otthont a havas játékoknak. A mezőny szoros volt, az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy Svájc, vagy a kilencedszerre pályázó Svédország lesz a befutó, de végül nem így történt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hatalmas meglepetésre nem a két fő esélyesnek tartott ország – Svájc és Svédország – egyikét választotta a 2030-as Téli Olimpia helyszínéül, hanem az esélytelenek nyugalmával induló Franciaországot, ahol a francia Alpokban és a Földközi-tenger partján található Nizzában tartják majd meg az eseményt – közölte az euronews. 

Ez lesz a negyedik alkalom a játékok kezdete óta, hogy Franciaország láthatja vendégül a téli olimpiát, miután 1924-ben Chamonix-ban, 1968-ban Grenoble-ban, és 1992-ben Albertville-ben tartották meg azt. Az IOC részben azért is dönthetett Franciaország mellett, mert az olimpiához szükséges infrastruktúra 95 százaléka már készen áll, és másfél milliárd eurós büdzsét szabadítanak fel a maradék öt százalékhoz – amibe egy fedett jégpálya építése is belefér majd Nizzában.

A nyertest Párizsban jelentették be, ahol azt is elárulták, hogy a 2034-es játékokat nagy valószínűséggel a szintén a pályázók között lévő Salt Lake City-ben tartják majd, Svájccal pedig “előrehaladott párbeszédet” folytatnak a 2038-as játékok rendezéséről.

A legutóbbi, XXIV. téli olimpiai játékokat 2022. február 4. és február 20. között a kínai Pekingben rendezték meg.