Szokatlan: gördeszka-kiállítás nyílt Pécsett!

Az Art of skate című kiállítást először Párizsban rendezték meg 2022-ben, ahol hat hét alatt mintegy 50.000 látogatója volt. A tárlat a gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát mutatja be. Május 24-től a Pécsi Galériában várja az érdeklődőket – garantáltan megszólítva mindenkit a deszkázó tiniktől az avatott művészetkedvelőkig.

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik!

A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is, valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art és graffiti művész tribut deszkái is. A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken. Továbbá itt lesz az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei. 

Gördeszka artofskate
Fotó: ZsÖK

Nemcsak deszkák, fotók is szép számmal találhatók a tárlaton, köztük az első amerikai street-art fotós, Martha Cooper képei.

A kiállítás kitekint a deszkázás magyarországi történetére is, amelyhez a Deák 17 Galéria Az utca nem játszótér című kiállításából kölcsönzött dokumentumokat a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. A kiállítás – a teljesség igénye nélkül – a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja.

Ma a gördeszkázás már világjelenség, több százmillióan űzik ezt a sportot, amely 2021 óta olimpiai sportág. Ki gondolta volna, hogy a modernkori olimpiák versenysportjaként a 2024-es párizsi olimpián a Concorde tér ad otthont a sportág döntőjének? Honnan indult mindez?

Gördeszka Roller Derby 2
Fotó: ZsÖK

Az ’50-es évek szeszélyes időjárása a szörfösöket arra kényszerítette, hogy megoldást találjanak arra, hogy szélcsendes időben se kelljen lemondani kedvenc tevékenységükről. Egy szörfdeszka, néhány összebarkácsolt görkorcsolyakerék, és megszületett a gördeszka előfutára. A szörfösök szabadelvű szelleme felkarolta ezt az új sportot, és nem telt el sok idő, mire elkezdték testre szabni a házilag készített deszkákat. Idővel azonban az ipari kivitelezés átvette a barkácsolás helyét, a deszkázás önálló mozgalommá vált és hamarosan az underground és az ellenkultúra része lett.

Az ezt követő években sok fiatal számára egyszerű időtöltésből életformává vált. Skateparkok épültek, amelyek külön területeket biztosítottak a sportnak. A gördeszkás kultúra is fejlődött, saját zenei, divat- és grafikai stílusokkal.

Az Art of skate című kiállítás a Street Up, szeptemberig tartó street art fesztiváljának előfutára. 

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közleménye és címlapképe