Hat különleges zongoraművésszel várja az érdeklődőket a Cziffra Fesztivál februárban

Négy budapesti helyszínen, hat különleges zongoraművésszel és egyedi stílusú zongoraestekkel várja közönségét a Cziffra Fesztivál februárban.

Közleményük szerint a fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész olyan kollégáit hívta meg a programsorozatra, mint az élénk színpadi jelenlétéről ismert orosz-amerikai származású Olga Kern, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és az ifjú Liszt-verseny győztes Kevin Chen, de viszontláthatja a nagyközönség Cziffra Fesztivál egyik Kreatív Művész díjasát, ifjabb Balázs Elemért és Sandro de Palma olasz zongoraművészt is.

A közleményben felidézik, hogy Farkas Gábor zongoraművész a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese. A művész a Mit rejt a Cziffra-dosszié? című kiállítás megnyitóját követően lép színpadra szólóestjével az Eötvös10 színpadán február 14-én. Mint írják, a mindössze tizennyolc éves kanadai művész, Kevin Chen a világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyein bizonyította már tehetségét, köztük a tel-avivi Rubinstein-versenyen, a Genfi Nemzetközi Zongoraversenyen, a Hilton Head Versenyen, valamint a 2021-ben megrendezett budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, ahol a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is megkapta. Zeneakadémiai koncertjén február 17-én színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget.

Olga Kern, a világ legrangosabb hangversenytermeinek állandó és ünnepelt művésze visszatérő vendég Magyarországon, hiszen több rangos zenekar hívja meg szólistaként. A Cziffra Fesztiválon február 19-én lép a Zeneakadémia Nagytermének színpadára, koncertje egyfajta különleges zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el. A szünet utáni részt az orosz muzsikának szenteli, benne Rachmaninov Corelli-variációival, akit közvetlen kapcsolat is fűzött Kern családjához.

Mint írják, rendhagyó esten lehet találkozni Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel is, aki ezúttal nemcsak zongorajátékával varázsolja el a közönséget, hanem betekintést enged a kulisszák mögé is művésztársaival, beszélgetőpartnereivel, Lackfi János József Attila-díjas költővel és Bősze Ádám zenetörténésszel február 20-án a MOMkultban. Sandro de Palma olasz zongoraművész másodszor tér vissza Budapestre a fesztivál kérésére. Február 22-én Alexander Hülshoff gordonkaművésszel együtt lép fel a MOMkultban, műsorában a kamaramuzsika gyöngyszemeiből válogatva – olvasható a közleményben.

A Cziffra Fesztivál mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra – nemcsak díjakkal, mesterkurzusokkal, de koncertlehetőségekkel is segíti a fiatalok kibontakozását. A két tavalyi Kreatív Művész díjas alkotó, ifjabb Balázs Elemér (zongora) és Oláh Krisztián (zongora) ezúttal együtt lépnek színpadra a FSZEK Zenei Gyűjtemény Ötpacsirta Szalonjában február 21-én. Bővebb információk a programokról a www.cziffrafesztival.hu weboldalon találhatók – írják a közleményben.