Dupla ünnepi hangversenyre és japán turnéra készül Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar

Karrierje ötvenedik évfordulójának tiszteletére a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro újra a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényli Budapesten két egymást követő estén. A legendás karmester a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében egy japán cseresznyefát ültetett el, szintén a jeles évforduló emlékére.

Kobayashi Ken-Ichiro nemzetközi karrierje 1974 tavaszán indult, amikor lenyűgöző tehetségével megnyerte a Magyar Televízió első nemzetközi karmesterversenyét. A versenyen a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényelte, életében először szülőhazája határain kívül. A fél évszázados kölcsönös megbecsülés és barátság jeléül Kobayashi Ken-Ichiro 2014-től a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere. Az ötvenéves együttműködés emlékére a világhírű karmester ma egy japán cseresznyefát ültetett el a zenekar kertjében kialakított emlékparkban.

Pafféri Zoltán a MÁV vezérigazgatója beszédet mond

„Be kell vallanom, hogy megdöbbentett az évek száma. 50 éves évforduló! Eszembe jutott, hogy gyerekkorom fontos élménye volt a Maestro megjelenése a magyar zenei életben a MÁV Szimfonikus Zenekarral együtt.  Nemcsak nekem személyesen nagy öröm, hogy ma részese lehetek ennek a kedves ünnepnek, de nagy megtiszteltetés ez a magyar vasutas közösségnek is, amelyet ma képviselhetek.”

Mondta az ünnepi eseményen dr. Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója

„A zenekar és a Maestro fél évszázados barátságát szimbolizálja ez a japán cseresznyefa, melynek gyökerei 50 évvel ezelőtt kezdtek fejlődni, amikor a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén Kobayashi Ken-Ichiro beintette azt a darabot, amivel a május 24-i ünnepi hangversenyünket is kezdjük a Zeneakadémián. Az eltelt öt évtized alatt számos közös élményben volt részünk, felejthetetlen próbák, hangversenyek, turnék, és a közel 80 éves zenekarunk történetében nincs még egy olyan karmester, akit a zenészek, a közönség, a vendégszólisták olyan rajongással szeretnek, mint a Mestert. Köszönjük, hogy itt van velünk, és bízunk abban, hogy sok szép koncertet fogunk még játszani az Ön vezényletével!”

– hangzott el Lendvai Györgytől, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatójától
A MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében elültetett japán cseresznyefa

Kobayashi Ken-Ichiro karrierje a jubileumi évforduló tiszteletére május 24-én Budapesten a Zeneakadémián és másnap, május 25-én az Erkel Színházban vezényli újra a MÁV Szimfonikus Zenekart. A jubileumi dupla hangversennyel nem ér véget az ünnepi koncertek sora: 2024. június 17-én, háromhetes turnéra indul Japánba a MÁV Szimfonikus Zenekar, Kobayashi Ken-Ichiroval.

Kobayashi Ken-Ichiro és a MÁV Szimfonikus Zenekar
Fotó: Steirer Máté