Nagy múltú épületet újít fel az MCC Zalaegerszegen

Az egykori Kummer Kávéház, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal korábbi épülete lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium zalaegerszegi képzési központjának otthona. Az MCC felújítja a történelmi belvárosban lévő patinás ingatlant, így a beruházással egy újabb, a város történelme szempontjából fontos épület tündökölhet újra régi fényében.

A Mathias Corvinus Collegium 2021 óta végez tehetséggondozó tevékenységet Zalaegerszegen, ahol a város közéletében is meghatározó szerepet játszik a képzések mellett. Az MCC zalaegerszegi központja ingyenes tehetséggondozó programot kínál valamennyi zalai általános- (Fiatal Tehetség Program) és középiskolás diáknak (Középiskolás Program), akik az iskolai tanulmányaikat kiegészítő, érettségit segítő és a hétköznapi életükben is hasznosítható, széleskörű tudás megszerzésére kapnak lehetőséget. Ennek is köszönhetően a zalaegerszegi MCC-ben minden évben többszörös a túljelentkezés. Jelenleg a FIT Programban 75, a Középiskolás Programban pedig157 diák tanul, ők Zalaegerszegről és a környék mintegy20településéről érkeztek az MCC-be. 

Az ingyenes képzések mellett tudományos-közéleti előadásokat is tartunk a zalaegerszegi MCC-ben: a tavalyi évben 20-nál is több nyilvános eseményt rendeztünk, amelyeken összesen több mint 1000 érdeklődő vett részt. Olyan kiemelkedő hazai és nemzetközi szakemberek tartottak előadást, mint Craig Lerneramerikai jogászprofesszorBagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeutaKádár Annamáriamesepszichológus, valamint Demkó Attila, az MCC Geopolitikai MűhelyvezetőjeTehetséggondozó intézményünk jelenleg egy bérelt ingatlanban, a Tudomány és Technika Háza első emeletén működik, aminek a befogadóképessége már nem elégíti ki a megnövekedett képzési igényeket.

Ezért vásárolta meg a Mathias Corvinus Collegium a Batthyány Lajos és a Kölcsey utcák sarkán, műemléki területen található épületegyüttest, az egykori Kummer Kávéházat, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal korábbi épületét. A helyi védelem alatt álló épületegyüttes a környezettel és a településképpel összhangban jelentős külső és belső felújításon esik át, a beruházás után pedig a Mathias Corvinus Collegium zalaegerszegi képzési központjának székháza lesz. A rekonstrukció részeként oktatási (25-30 fős tantermek, nyelvi labor) és közösségi tereket (aula, konferencia- és rendezvényterem, kávézó) valamint irodákat alakítunk ki. A beruházással egy újabb, a város története szempontjából fontos régi épület újul meg, amely minden tekintetben az MCC szellemiségét és küldetését tükrözi majd vissza annak érdekében, hogy az ország fiatal tehetségeinek gondozása méltó, korszerű, szellemi elmélyülésre alkalmas és harmonikus környezetben folyhasson.

Az MCC a vidéki központjainak létrehozásával értéket ment. Tehetséggondozó centrumaink létrehozásával felújítjuk, megóvjuk a nagy múltú, patinás, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. Minden ingatlan esetében hangsúlyosan figyelünk a környezeti és üzemeltetési fenntarthatóságra, a tájba és épített környezetbe illeszkedő kivitelezésre, a kulturális értékek, az épített örökség megóvására. Kizárólag olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek a közösség javát szolgálják, összhangban állnak a lakosság érdekeivel, valamint hozzájárulnak a helyi gazdaság és kultúra bővüléséhez. A beruházásoknak köszönhetően az ingatlanok visszanyerik az egyes városokban korábban betöltött központi szerepüket.