Ösztönösen választották ki a színészt Bob Marley szerepére

Két évvel ezelőtt, amikor formálódni kezdett a Bob Marley-ről szóló film, nem csupán a végleges cím nem volt meg, de a főszereplő sem. A Paramount Pictures egy éven keresztül kutatta a megfelelő színészt, mire a választás a brit Kingsley Ben-Adirre esett. Addigra meglett a film címe is: Bob Marley One Love.

Számos tényezőnek kellett együttállni ahhoz, hogy a stáb kijelenthesse: Ben-Adir az a színész, aki eljátszhatja a reggae legendás alakját. Nem volt elég, hogy hasonlít a zenészre, készen kellett állnia arra is, hogy megtanul énekelni, gitározni és hitelesen elsajátítja a jamaikai nyelvjárást, a patois-t, amit alig pár millióan beszélnek anyanyelvükként, ám a reggae révén világszerte ismerik legalább hallomásból.

Az is erősen Ben-Adir mellett szólt, hogy nagy sikerrel alakított már történelmi személyiségeket: Malcolm X-et, a Fekete Párducok radikális mozgalmának vezetőjét az Egy éj Miamiban című filmben, és Barack Obamát a The Comey Rule című sorozatban. A film készítői abban bíztak, hogy Ben-Adir a híres emberek megszemélyesítése révén hozzászokott ahhoz a hatalmas nyomáshoz, ami ilyen esetekben természetes.

„A közönség egy ilyen életrajzi filmnél komoly elvárásokkal ül be a nézőtérre, hiszen van már némi ismerete arról a híres emberről, akit a vásznon lát – magyarázta Ziggy Marley, a zenész legidősebb fia, a film egyik producere az Entertainment Weeklynek adott interjújában. – Ezért olyan színészt kellett találnunk, aki a saját vízióját jeleneti meg a híres ember bőrébe bújva, de nem rombolja le feltétlenül azt a képet, ami kialakult róla. Vagyis tudnia kell borotvaélen táncolni, és Kingsley-nek ez a vérében van.”

Ben-Adir mellett szólt tehát a tehetsége, a tapasztalata és fizikai megjelenése, ám volt még azonban egy tényező, ami sokat nyomott a latban. „Van egy belső hang, ami mindig igazságra vezet – mondta Ziggy a Varietynek. – Oda kell figyelned arra, mit sugalmaz ez a hang, és most azt üzente, hogy Kingsley a mi emberünk.”

Marley család szívügyének tekinti a zenészről szóló filmet, amit a stáblista is elárul. Ziggy mellett nővére, Cedalla Marley és édesanyjuk, Rita is a film producerei, Ziggy felesége, Orly pedig az executive producer.