A PlayStation Portal lehet a kapcsolatmentő játékkészülék

Nagy tétje van a PlayStation Portalnak, hiszen új szereplőként fog bevonulni a hordozható konzolok világába.

A korábbi PS eszköz, a Vita hibáit is igyekszik kijavítani az új eszköz. A 2011 ben megjelent előd hatalmas várakozással lépet a piacra, azonban az új PlayStation Portal csak segédeszköz, melynek szüksége van egy PS5 és egy WiFi csatlakozásra is. Az új eszköz tehát nem egy különálló konzol, inkább kiegészítő.

PlayStation Portal

A Távoli Játékra tervezett eszköz, inkább segítség a háztartásokban, bár nem új keletű találmány, hiszen játék streaminggel már korábban is találkozhattunk, mielőtt ez a kiegészítő megjelent volna.

A PlayStation Portal külsőre szépen mutat, hasonlít a Nintendo Switchre, de elég könnyű kis eszközt foghatunk a kezünkbe. A képernyő felbontására sem lehet panasz, 1080p felbontással üzemelteti a 8 collos 60 Hz es OLED kijelzőjét. A Vitához hasonló kijelző szemet gyönyörködtető megjelenítéssel dolgozik, persze nagyban függ a Távoli Vezérelt Játéktól.

Tekintve, hogy WiFi-n történik az adatfolyamat átadása és átvétele, így a grafikai megjelenítés sajnos nagyban függ a jel erősségtől, de mivel a konzol önmaga különálló egység lehetővé teszi, hogy a foglalt PS5 mellett más játékot is futtathassunk.

Amennyiben elhagyjuk a házat, és más WiFi hálózatra csatlakozunk, annak jelerősségétől függően remek játékélményt kaphatunk, viszont egy esetleges áramszünet, vagy ha valaki kikapcsolja az otthonról nehézkesebben elmozdítható PS5 készülékünket azért frusztráló lehet, hogy önálló futattásra nem alkalmas a készülék, csak játékstreamingre.

A méretei nagyjából megegyeznek két Dual-Sense kontroller méretével, kicsit vastagnak tűnik, de maga a kijelző elég vékony, és a ravaszokat is átméretezték, hogy az adiptív ravaszokkal együtt is kényelmesen feküdjön az ember kezében. Alig melegszik és már az említett könnyű kivitelezésnek köszönhetően kényelmes megtartani egy hosszabb játékmenet alkalmával is. Bár azért megkérdőjelezhető, hogy az ember miért is szenvedne egy apró kijelzővel, ha ott van a TV-re szerelt teljes értékű konzolunk. Bár itt azért előnyére lehet szavazni, hogy rengeteg kellemetlen vitától szabadíthatja meg az embert, hogy nem foglalja le az ember a családi készülékről a képernyőidőt.

A PlayStation Portál hang élménye kicsit gyengére sikerült, a Sony továbbra se nagyon enged be a készülékeibe nem saját gyártású, fejlesztésű innovációkat, így a készülékhez Pulse Wireless és a Pulse Explore füleseket tudjuk csatlakoztatni, de sajnos másra nincs lehetőségünk. Nekem ez ismerős más gyártótól, ami szintén számomra egy kis negatívumot jelent, de ez személyes preferencia kérdése is, kit mennyire zavar, hogy kizárnak a választás szabadságából.

Összességében egy remek ház körüli kiegészítőt jelenthet, egy töltéssel akár 6-8 óra játékidőt is adva a ház körül, ahol a legjobban érzi magát. Inkább érzem úgy, hogy családoknak jelenthet megoldást a PlayStation Portál, hogy egyszerre több testvért is ki lehessen szolgálni, játék streaming megoldással.

A PlayStation Portalt érdemes azért szemmel követni, de lehet a Sony jobban járt volna egy teljes értékű hordozható konzollal, de majd az eladási adatok úgy is megmutatják, mennyire van igény egy ilyen készülékre.