Szécsi Pál lehetett volna a kor Azahriah-ja

Az egykori Népstadiont, azaz a Puskás Ferenc Arénát manapság két esemény biztos, hogy „púposra” tudja tölteni: ha Szoboszlaiék itt játsszák mondjuk az EB selejtezőt, illetve, ha Azahriah hirdet ide koncertet, akár hármat is egymás után. De vajon ki lett volna képes ilyen teljesítményre a Táncdalfesztivál nagy korosztályából?

 Szécsi Pál sokak szerint „minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója” volt. Dalait milliók hallgatták, az 1967-es Táncdalfesztiválon a közönség repítette a dobogóra, innen szinte megállíthatatlan volt népszerűségének szárnyalása. A Táncdalfesztivál amúgy is a legnézettebb műsor volt a 60-as években, mintegy hárommillió nézőt ültetett a tévé elé egy-egy adás. Beszédes szám az is, hogy például a 67-es fesztiválon, ahol Szécsi Pál énekelte magát a közönség szívébe, majd’ 650.000 levél (!) érkezett a műsor szerkesztőségébe, szavazatként egy-egy előadóra. Óriási szám, és ez nem a fotelből elindított sms volt, hanem minden egyes szavazattal elbattyogott a rajongó a postára, hogy feladja voksát kedvenc énekesére. Szécsi Pál többszázezer szavazatot kaphatott, hisz’ közönségszavazattal került a legjobbak közé.De a kor sztárjai nem csak a mikrofon mögött állva voltak rendkívül népszerűek. Az évenként megrendezett színészek-újságírók focirangadón, az azóta feledésbe merült SZÚR-on népstadionnyi tömeg gyűlt össze, és a színész csapatban erős volt a korabeli táncdalénekesek jelenléte. 1974. év elején még arról cikkeztek például, hogy a Koós-Aradszky-Szécsi csatársorral állnak ki az újságírók ellen. Ma már tudjuk, hogy ez nem történhetett meg, Szécsi öngyilkossága miatt.Az tehát biztos, hogy Szécsi és a művészcsapat 70.000 embert tudott összetrombitálni a Népstadionba egy focimeccsre. De vajon Szécsi Pál egymaga megtöltött volna-e egy Arénát a dalaival? 

2024. március 10-én, Szécsi Pál születésének 80-dik évfordulója alkalmából a Budapest Arénában csendülnek majd fel az énekes legismertebb dalai olyan sztárok előadásában, mint Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes vagy Serbán Attila. Szerintük Szécsi akkora sztár volt saját korában, hogy komoly tömegeket tudott volna megszólítani egy-egy nagykoncerten. 

Persze ezt már sosem tudjuk meg” – mondta Miller Zoltán, aki maga is fellép majd jövő március 10-én, a Szécsi Pál születésének 80. évfordulója alkalmából összeálló emlékkoncerten, a Budapest Arénában. „De ki tudott volna több tízezer rajongót vonzani, ha ő nem” – tette hozzá az énekes, „hisz’ többmillió rajongója volt az országban, és nem utolsó sorban imádták a nők.” Nagy Sándor szerint – aki szintén főszereplője lesz a Szécsi-emlékestnek jövő tavasszal – Szécsi anélkül volt hatalmas sztár itthon, hogy ezen menedzserek sora dolgozott volna, egyszerűen csak megjelent, és énekelt. Serbán Attilának a nagymamája mutatta meg a Szécsi dalokat. „Olyan lelkesedéssel beszélt a nagyi Szécsi Pálról, hogy nem volt kérdés számomra, hogy ő volt a kor legnagyobb énekese” – emlékezett vissza a színész-énekes. „Ha ma élne, azzal a visszahúzódó, befele forduló attitűddel nehezebben tudna érvényesülni, de ha lett volna alkalma az ő korában nagykoncertet adni, biztos megtöltötte volna – akár többször is – a Népstadiont” – tette hozzá Pál Dénes.