Üzenetet szeretne tárolni a DNS-ben? Ez 1000 dollár lesz!

A francia Biomemory startup megalkotta a jövő adattárolási technológiáját, egy hitelkártya méretű tárolóeszközt, amely a DNS-t használja egy kilobájtnyi szöveges adat kódolásához. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy személyes üzeneteket és adatokat tároljunk a DNS-ben, megnyitva az utat a hosszú távú, biztonságos adattárolás előtt.

Az új Biomemory kártyák

A Biomemory bejelentette, hogy elérhetővé teszi pénztárca méretű kártyáit, amelyek DNS-t használnak adathordozóként. Ezek a kártyák egy-egy kilobájt szöveges adatot képesek tárolni, ami például egy rövid e-mailnek felel meg. Bár az áruk jelenleg magas, az elérhető technológiai folyamat és a cég által választott kísérleti jelleg azt sugallja, hogy ez a termék csak az első lépés egy hosszú fejlődési úton.

Erfane Arwani, a Biomemory vezérigazgatója, elmondta, hogy az árak magasak, de a cég szándékosan ezt választotta az első körben. Ez kísérletnek számít, és bemutatja, hogy a folyamatuk készen áll a világnak való megmutatásra.

A DNS mint adattároló

A DNA az adattárolás terén számos előnnyel rendelkezik. A Harvard Wyss Institute becslése szerint egyetlen gramm DNS-ben akár 36 millió példány is elférne a Bosszúállók: Végjáték filmből. Ez a jelenlegi elektronikai tárolóeszközöknél jóval sűrűbb kapacitást jelent. Emellett a DNS hosszú távú és stabil tárolást tesz lehetővé, kevesebb energiát igényel, és az információk energiafelhasználás nélkül maradnak, amíg vissza nem nyerik őket egy DNS-szekvenálóval.

Hosszú élettartam és egyéb előnyök

A Biomemory kártyák azt ígérik, hogy akár 150 évig is képesek lesznek tárolni az adatokat, ami messze meghaladja a jelenlegi digitális adattárolási módszerek élettartamát. Például, merevlemezek általában öt évig, míg a flash meghajtók tíz évig működnek.

Erfane Arwani kiemeli, hogy bár a számítástechnika mindig az elektronikán alapult, az elektronika törékeny és karbantartása nehéz. A DNS-tárolás hosszú távú megoldást kínálhat a számítástechnikai adattárolási problémákra.

Az ügyfelek érdeklődése és jövőbeli fejlesztések

Nicholas Guise, a Georgia Tech Research Institute Kiberbiztonsági, Információvédelmi és Hardverértékelési Kutatólaboratóriumának vezető tudósa, azt mondja, hogy az ügyfelek valószínűleg olyan információkat tárolnának ezen kártyákon, amelyek hosszú távon nem változnak, mint például kritikus jelszavak, kulcsok vagy édesanyai receptek.

A Biomemory jövőbeni célja az olyan DNS-tárolóeszközök fejlesztése, amelyek adataikat az adatközpontokban is képesek lennének tárolni, ezzel megváltoztatva az adatközpontok jelenlegi, nagy méretű és energiaigényes működési modelljét.

Az ár és az elérhetőség

Bár a Biomemory kártyák jelenlegi ára magas, az vezérigazgató, Arwani szerint ez részben annak tudható be, hogy a DNS szintézise még mindig lassú és költséges folyamat. A cég idén decemberben nyitja meg a rendeléseket, és január elején tervezi elküldeni az első kártyákat.

A DNS-alapú adattárolás forradalmat hozhat az adattárolási területen. Bár a Biomemory kártyák jelenleg drágák és kísérleti jellegűek, az ilyen típusú technológiai fejlesztések hozzájárulhatnak a hosszú távú és sűrű adattároláshoz, különösen azok számára, akik nagy mennyiségű, hosszú távú tárolást igénylő adatokat kezelnek, mint például vállalatok és kormányok. A Biomemory kártyák bevezetése megnyitja az utat a további kutatások és fejlesztések előtt ezen a területen.