Az 50 éves Rubik kocka előtt tiszteleg az idei Zsolnay Fényfesztivál

Rubik Ernő világhírű bűvöskockája idén tölti be az ötvenedik esztendőt, ennek kapcsán – a méltán híres – magyar játék előtt tiszteleg a Zsolnay Fényfesztivál négy napon keresztül július 4. és 7. között. Idén nagy hangsúlyt fektette arra, hogy a Fény útja újabb helyszínekkel bővüljön, illetve több nappali programra is számíthatunk.

Csütörtökön délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a pécsi Kodály Központban az idei Zsolnay Fényfesztivál kapcsán, ahol Hummel Márk a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Péterffy Attila Pécs városának polgármestere,és Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny szakmai partnere beszéltek az idei tervekről.

Péterffy Attila elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy idén már nyolcadik alkalommal kerülhet megrendezésre a Fényfesztivál, hiszen rengeteg látogatót vonz a baranyai megyeszékhelyre, ami kulturális és turisztikai szempontból sem elhanyagolható. Őt követte Hummel Márk, aki részletesen bemutatta az idei tematikát, és hogy mire számíthatnak a fényfesztiválozók az esemény négy napja alatt.

Fényfesztivál Rubik
Balról jobbra: Hummel Márk Péterffy Attila Pécs városának polgármestere, valamint Zádor Tamás

A rendezvény egyik újítása, hogy már a fesztivál első napján július 4-én csütörtökön megkezdődik a Pécsi Székesegyház falának fényfestése, ahol fél órás etapokban „festik” színesebbnél színesebbre az épület falait. A művek koncepcióját az idén 50. esztendőt betöltő Rubik kocka témája adja, és a nyertes a megszokott, szakmai zsűri helyett idén a látogatók fogják kiválasztani, ugyanis közönségszavazással lehet eldönteni, hogy kinek a műve nyeri el a fesztivál első helyének járó dobogóját. A Pécsi Székesegyházra vetített művek videó mappingje a Kiég Izzók szakmai segítségével jön létre, Hummel Márk megköszönte az együttműködést, és számít arra, hogy a jövőben is együtt fognak tudni dolgozni.

„A Fény Útja alkotás idén is kiemelt élményt fog tudni nyújtani, idén 19 helyszínen lesznek a Fény Útja alkotásai bemutatva, a Balokány Liget is be fog kapcsolódni a Meseerdő produkciójával, illetve a Zsolnay Negyed is helyszín lesz, és a Fényfesztivál ideje alatt a Zsolnay Negyed Látogatóközpont kiállításai késő este is megtekinthetőek lesznek.”

– ismerteti Hummel Márk, majd kiemelte, hogy a Fény Útja művészeinek idei kiemelkedő témája a mesterséges intelligencia köré fog épülni, amely tagadhatatlanul is a mindennapjaink részévé vált.

A Janus Pannonius utcai fényszőnyeg idei alkotója a hazai grafiti művészet ikonikus alkotója Fork Imre, akinek munkáiból, művészetéből Kiállítás is lesz a pécsi M21 galériában a fesztivál ideje alatt.

Fényszőnyeg Rubik
A Fényfesztivál egyik legnépszerűbb helyszíne a fényszőnyeggel borított Janus Pannonius utca.

Pécs másik központi helyszíne a Székesegyház mellett a Dzsámi és az előtte elterülő Széchenyi tér, idén a Dzsámi falainak fényfestését Nagy András László Grafiti című munkájával, egy interaktív, különleges vetítés során találkozhatunk.

A pécsi Árkád Bevásárlóközpont idén sem marad ki a szórásból; egy 100 négyzetméteres ledfalon tekinthetjük meg az A Limelight Entropy című alkotását, ahol az Élet eredetének története formálódik át virtuális fantázia világgá.

Árkád Rubik
A pécsi Árkád Bevásárlóközpontban létesítendő 100 négyzetméteres ledfal látványterve.

A szabadtéri programok, látványosságok a fesztivál ideje alatt ingyenesen látogathatók, a zárttéri programokat egy karszalag megvásárlásával tekinthetjük meg, melynek árusítására május 13-án kerül sor.

„A páratlan élményt kínáló alkotások közül kiemelkedik két fényművészeti remekmű, az egyik egy olyan helyszín, amely tavaly debütált és nagyon nagy érdeklődésnek volt kitéve, ez pedig a Kodály Központ hangversenyterme, idén egy fiatal japán művész Shohei Fujimoto első magyarországi munkáját lehet majd itt megtekinteni. Egy vörösen izzó lézersugár tölti be majd a teret, az alkotás címe pedig intangible form. A másik, egy francia fényművész Joanie Lemercier, őt a klímaváltozás és a környezetpusztítás intenzíven foglalkoztatja, Pécsett a Baranya Vármegye Közgyűlésének dísztermében lesz látható az audiovizuális installáció, ez COSMOS.1999 névre hallgat, és kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődésével kapcsolatban.”

– A ZsÖK ügyvezető igazgatója fontosnak tartotta kiemelni e két alkotást, hiszen mindkettő lenyűgöző látványvilággal várja majd az érdeklődőket. A sajtótájékoztató során egy kis ízelítőt mutattak a két remekműből, ebből egy-egy részlet látható az alábbi képeken.

Ahhoz, hogy minél több alkotó tudjon fényfestéssel foglalkozni, így a fesztiválhoz kapcsolódóan létre hozták már korábban egy fényművész telepet, célja pedig, hogy minél több fiatal alkotó kezdjen el foglalkozni a fényművészettel, ehhez mentori segítséget és támogatást is nyújtanak.

„Igyekszünk arra is figyelmet fordítani, hogy napközbeni programokkal is szolgáljunk az idelátogatóknak, ahol az utcaművészek jelennek meg leginkább. Több országból érkeznek előadóművészek Argentínán át Ausztráliáig, Csehország, Izrael, Katalánok és természetesen magyarok is lesznek az alkotók között.” – teszi hozzá Hummel Márk, majd megemlíti, hogy részt vehetünk az INSpirál zsonglőr játszóházban, és részesei lehetünk egy tüzes shownak a Parázsfészek produkciójának jóvoltából. Lesznek gasztronómiai finomságok, és a Sétatéren kézműves alkotók portékáiból is válogathatunk a fesztivál ideje alatt.

Zádor Tamás Rubik
Zádor Tamás a Zsolnay Light Art, a Kiég Izzók szakmai partnere

Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny szakmai partnere megemlítette, hogy az idei versenyben résztvevő pályázók meghívásos alapon kerültek a felhozatalba.

„Öt alkotót választottunk ki, köztük, Kovács Ivó, az angol Dandelion + Burdock, spanyol alkotók a VPM, Felix Frank egy dél-amerikai alkotó és az ötödik alkotó a német Jonas Denzel. Ahogy már korábban elhangzott idén a közönség fog tudni véleményt alkotni az alkotásokról, megtartottuk a versenyjelleget, de nem lesz zsűri.”

– mondta el a sajtótájékoztató záróakkordjaként Zádor Tamás, majd megemlítette, hogy a vetítések a Dóm téren minden este 21:30-tól fognak majd kezdődni.
Dóm tér Rubik
Részlet a tavalyi Light Art versenyből.

Egy utolsó helyszín is említésre került, a pécsi Kórház téren található Jakováli Hasszán dzsámi is részesévé válik a fesztiválnak, ahol a térbeli hangzás lesz a porondon, ezen a helyszínen egy chill lounge hangulatú létesítmény, melyet mindennap egy-egy performansz követ. Az itt megjelenő alkotásokból a budapesti Magyar Zene Házában is kaphatunk bepillantást, amely a Város a Házban című pécsi programsorozat keretében látható.

Az idei Fényfesztivált tehát kár lenne kihagyni, hiszen még nagyobb volumenű eseményre számíthatunk a megszokottnál. A programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt lenyűgöző szórakozást fognak nyújtani négy teljes napon keresztül, amikor is Pécsett a fény lesz az úr. A dátum tehát, hogy ne felejtsd el: Július 4.-7.! 

Nézz bele a tavalyi Fényfesztiválba, és hangolódj az idei eseményre!

2 thoughts on “Az 50 éves Rubik kocka előtt tiszteleg az idei Zsolnay Fényfesztivál

Comments are closed.