A Magyar Rádió Gyermekkórusa karácsonyi koncertet ad a zágrábi Szent Péter-templomban

Karácsonyi dalok és a Petőfi 200 zeneműpályázat győztes művei is megszólalnak a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjén szerdán Zágrábban a Szent Péter-templomban – nyilatkozta Kriesch Barbara, a Magyar Rádió művészeti együtteseinek nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa.

Kiemelte: a koncert alapvetően két részből áll, Kodály és Halmos karácsonyi darabjai és a Népek karácsonya című blokk mellett – amelyek különböző országok a karácsonyi dalainak válogatásai – a Petőfi 200 zeneműpályázat győztes műveit adja elő a gyermekkórus adventi turnéján, amelynek első állomása Komló volt december 19-én.

Szerdán Zágrábban a Szent Péter-templomban, csütörtökön pedig Szlovéniában, a brezicei kastélyban lesz hallható a koncert, melyet Dinyés Soma, a kar vezetője és Szűcs Magdaléna másodkarnagy vezényel – tette hozzá. Mladenovics Anna, a zágrábi Magyar Kulturális Központ vezetője elmondta: régi álmuk valósult meg azzal, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusa fellép Zágrábban.

“Régi hagyomány az intézetben, hogy magyar koncerttel gazdagítjuk Zágráb kulturális kínálatát az adventi időszakban, és külön öröm számunkra, hogy ötven gyermek érkezett Magyarországról”

– hangsúlyozta.

Hozzátette: az eseményre meghívták a Horvát Rádió és Televízió tavaly újraalakult gyermekkórusát, hogy a szakmai vezetők és a gyerekek megismerjék egymást és kapcsolatot építsenek ki. A találkozóra a zágrábi Liszt Intézetben került sor, a gyerekeket pedig zágrábi magyar családoknál lesznek, ahol két éjszakát töltenek el – mondta Mladenovics Anna, aki egyben megköszönte az Ady Endre Magyar Kultúrkörnek és Zágráb Város Magyar Kisebbségi Nemzeti Tanácsának, hogy segítettek a gyerekek elhelyezésében.

Rámutatott: nem véletlen, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusa lép fel az intézet 2023-as adventi koncertjén a horvát fővárosban. A Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ egész hónapban a fiatalokkal foglalkozott. Ötletbörze című programjukon a tehetséggondozásról volt szó, ahol a Ringató módszert mutatták be a közönségnek. Fellépett Balázs Piri Soma, a Virtuózok kategóriagyőzteseként ismertté vált, 2021-ben Junior Prima-díjjal is kitüntetett 19 éves szegedi zongorista, és az intézet tárlatát is Faltisz Alexandra gyermekkönyv-illusztrátor munkáit dicsérik – részletezte.

“A programsorozatnak a megkoronázása, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusa itt van velünk” – mondta végezetül az intézet igazgatója.

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusát 1955-ben alapította Botka Valéria és Csányi László. A Bartók-Pásztory- és Prima díjas együttes hosszú évek óta a magyar és külföldi zenei élet elismert gyermekkara. Rendszeres résztvevője a hazai és európai zenei fesztiváloknak, számos rádió- és televíziófelvétel készült velük otthon és külföldön. Európa szinte összes országába kaptak már koncertmeghívást, de turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, valamint jártak Dél-Koreában és Kínában is. Jövőre ismét Kínába utaznak, ahol részt vesznek a kínai gyermekkórus fesztiválon.