Áprilisban kezdődik Enyedi Ildikó új filmjének a forgatása

Áprilisban kezdődik és több évszakon át tart majd az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó Csendes barát munkacímen, nemzetközi koprodukcióban készülő, új mozifilmjének a forgatása – nyilatkozta a Nemzeti Filmintézet.

A német-francia-magyar koprodukcióban, Csendes barát munkacímen készülő mozifilm a németországi középkori egyetemi város, Marburg botanikus kertjében játszódik, három szálon fut, és fontos szerepet kap benne egy idős fa, amelyet Dél-Amerikából hoztak át Európába. Az Enyedi Ildikó forgatókönyvéből készülő film a valóság ingatag természetére világít rá bemutatva gondolkodásunk gyökeres megváltozását a növények, állatok és emberek kapcsolatáról – olvasható az NFI tájékoztatójában.

Közlésük szerint Enyedi Ildikó új alkotása gyártására 500 millió forint támogatást szavazott meg az intézet filmszakmai döntőbizottsága. Nemrég az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 500 ezer euró filmgyártási támogatást ítélt oda az alkotásnak – emlékeztetnek a tájékoztatójában.

“A magányos, messziről idetelepített fa már lassan kétszáz éve figyeli a körülötte folyó életet – növényit, állatit és emberit egyaránt” – idézi a tájékoztató a rendezőt, aki elmondta: három időszakot (1908, 1972, 2020) és három embert választottak ki a fa hosszú életéből.

A film egyik főszerepét Tony Leung (Szerelemre hangolva) alakítja, aki egy neves neurológust játsszik, aki szülővárosából, Hongkongból a marburgi egyetemre utazik. A Csendes barát munkacímen készülő mozifilm vezető producere Reinhard Brundig, koproducerei Mécs Monika (Inforg-M&M Film), Nicolas Elghozi (Galatée Films) és Meng Hszie (Rediance) – áll a közleményben.