A 12. SZEMREVALÓ |SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT Adrian Goiginger A róka című, valós eseményeken alapuló játékfilmje zárta, ami több mint 100 díjat nyert.

A fiatal filmrendező, Adrian Goiginger azonnal népszerűségre tett szert, amikor elkészítette debütáló a The Best of All Worlds játékfilmjét (2017). A rendező ebben a rendkívül megható történetben gyermekkorának egy fontos epizódját mesélte el, az akkoriban heroinfüggő édesanyja (Verena Altenberger alakította) alakjára fókuszálva.

A 2022-ben megjelent A róka című, harmadik játékfilmje szintén erős önéletrajzi komponenssel rendelkezik, és kifejezetten dédapja, Franz Streitberger traumatikus gyermekkorát állítja fókuszba.

A történet 1927-ben kezdődik, amikor Franz Streitberger még Pinzgau-ban élt szüleivel (Karl Markovics és Karola Niederhuber) és számos testvérével. A nagy szegénységben élni kénytelen szülők, fiuk érdekében, úgy döntenek, hogy eladják Franzot egy jómódú gazdának (Cornelius Obonya), hogy kényelmesebb életet biztosítsanak neki. Felnőttként Franz (Simon Morzé alakításában) motoros futár lesz a hadseregben a második világháború idején.

Franz állandóan kívülállónak tűnik, bajtársaival képtelen mély kötődéseket kialakítani, de amikor találkozik egy sebesült rókakölyökkel, és úgy dönt, hogy magához veszi, megtalálja az elesett kis állatban igazi barátját.

Adrian Goiginger nem a háborúra és nem is az ember-állat barátságára helyezte a hangsúlyt, noha a történet szempontjából ezek adják a kereteket. A róka középpontjában a fiatal főhős gyermekkori traumái, az attól való félelme, hogy ismét elhagyják, valamint a párhuzamok állnak, amelyek összekötik őt és a rókakölyköt, aki szintén magára maradt.

Adrian Goiginger végig a minimalizmusra helyezte a hangsúlyt, a régi fényképeket idéző 4:3 arányú formátumot választja, és a hosszú csendeket, amiket Simon Morzé színészi játéka tökéletesen megtölt élettel.

Magyarországon egyébként 2024 áprilisában fog a mozikba kerülni, de most volt lehetőségünk néhány kérdést feltenni az alkotóknak a 12. Szemrevaló Filmfesztiválon:

Ha jól értesültem ez a sztori nagyon személyes számodra, mert a dédnagyapáddal történt meg. Mikor mesélte el neked, vagy csak később derült fény ezekre az eseményekre?

Adrian Goiginger  (A.G.): Ez a történet talált rám, úgymond. Amikor 13 éves voltam, akkor mesélte el dédnagyapám ezt nekem, és nem csak ezt, hanem az egész gyerekkoráról mesélt, hogy miken kellett átmennie, miket élt át a háború alatt. Tinédzser voltam még, de nagyon magaménak éreztem a történetet. El kell mondjam, hogy ő nagyon hűvös ember volt, semmilyen érzelmet nem mutatott, viszont amikor legelőször beszámolt nekem a rókáról, akkor elsírta magát, amit se azelőtt, se azután nem láttam. Ezért lettem kíváncsi, mi bújik meg a története mögött. Nem csak az állatról volt szó, hanem dédnagyapám gyerekkoráról, mit kellett akkoriban átélnie. Valójában ez a kis róka hozta őt vissza az életbe.

 

Ausztriában hogyan fogadták a filmet?

A.G.: Meglepően jól szerepelt,nagyon sokan nézték meg. Anyagi szempontból is sikeresnek mondható, két hónapon keresztül az Avatar után A Róka szerepelt a második helyen. Ezt elfogadom, hogy James Cameron utána mi vagyunk a másodikak. 130 000-an vettek rá jegyet, az ősbemutató utána pedig 3 hetes turnéra mentünk a filmmel, aminek a végén tényleg szükségünk volt egy kis vakációra. De nagyon boldog vagyok, hogy ennyien látták, és ez a legfontosabb. Nem a díjak, hanem hogy az emberek elmenjenek a moziba. Egyszer Salzburgb-i  bárban egy nő elmesélte nekem, hogy az ő nagyanyja is látta a filmet, és utána leült a családdal és életében először őszintén mesélt nekik a saját gyerekkoráról. Ez volt számomra eddig a legnagyobb jutalom, mint rendező.

Simon, mennyire volt számodra nehéz belejönni ebbe a szerepbe? Hogyan készültél a filmre?

Simon Morzé (S.M.): Nos, igen, ideges lettem, amikor megkaptam a szerepet, mert valós személyről szól, ezért bennem volt a kétely, hogy felérek-e egyáltalán ahhoz a személyhez. aki  Franz volt, de Adrian biztatott és mindenben segített nekem. Emlékszem azt mondta, hogy fel kell adnom az életemet négy és fél hónapig, ugyanis egy farmon kell élnem fent a hegyekben, meg kell tanulnom a tájszólást. Én Bécsből származom, ez egy teljesen új nyelvnek számított, mintha spanyolul kéne megtanulnom hirtelen. Nagyon sok felkészüléssel járt ez a folyamat, még egy 1 hetes katonai kiképzésen is részt kellett vennem.

Az Above the World után A róka kétségtelenül kvantumugrást jelent Goiginger filmográfiájában. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is elárasztja majd a mozikat mesterműveivel.

One thought on “A 12. SZEMREVALÓ |SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT Adrian Goiginger A róka című, valós eseményeken alapuló játékfilmje zárta, ami több mint 100 díjat nyert.

Comments are closed.