A Staropramen bemutatja: Cseh Filmkarnevál

A budapesti Cseh Centrum szervezésében 2024. február 21–25. között a mai cseh filmművészet  legjobb és legfrisebb alkotásaival jelentkezik újra a Cseh Filmkarnevál. A közkedvelt cseh filmszemle kerek évfordulót ünnepel: immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos februári időpontban és a megszokott helyszínen, a Toldi moziban. Az esemény szakmai partnere a Budapest Film. A Cseh Filmkarnevál főtámogatója a kezdetektől a Staropramen. A jegyelővétel február 7-én indul a Toldi moziban és a Toldi mozi weboldalán.

 „A tavalyi kényszerű szünet után hagyományos formátummal és megújult erővel térünk vissza, hogy bemutassuk a cseh filmművészet elmúlt két évének legjobb alkotásait. Az öt legerőteljesebb és a közönség számára legérdekesebb film kiválasztása talán még egy kicsit nehezebb is volt, mint eddig, hiszen kétségtelen, hogy a cseh filmművészet, köszönhetően a kiváló fiatal filmesek új, erős generációjának, ismét felemelkedőben van”

osztotta meg gondolatait Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője.

Az ötnapos cseh moziünnep nyitófilmje az Áldozat, melynek főhőse a Csehországban élő ukrán Irina, akinek fia súlyos állapotban kerül kórházba. Izgalmas dráma egy nőről, aki a rasszista társadalmi közegben a családja és az igazság keresése között hányódik. A filmet a bemutatót követően a JUNO11 Distribution forgalmazza Magyarországon. A második napon a provokatív tartalmairól ismert tinédzserkorú influencer, Anna eltűnésének történetét ismerhetjük meg. Az #annaismissing izgalmas thriller – a nemzetközi sikerű, Emmy-díjas #martyisdead című websorozat szabad folytatása, és egy aktuális témára, a kiskorúak online jelenlétének csapdahelyzeteire hívja fel a figyelmet.

A harmadik napon az Éjjel érkezett alkotói olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon az anyáknak és az anyósoknak mindig igazuk van. Vajon jót akarnak nekünk? A fekete humor és a horror határán egyensúlyozó filmdráma fiatal főszereplői még nem sejtik mi vár rájuk, amikor hívatlanul betoppan hozzájuk egyikük  édesanyja. A pszichológiai feszültséget egészen más irányban, de a legvégsőkig  fokozzák a negyedik napon vetített Néma titkok, amelyben a főszereplő történetét az életében fontos szerepet játszó nők mesélik el, mindenki természetesen és kizárólag a saját szemszögéből.

A Filmkarnevál zárófilmje a Pogányok, amelyben egy vallásos nagymama szeretné „megmenteni” boldogtalan családját. A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonska azonos című színdarabja alapján készült, a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét és értelmét keresi. 

Az Áldozat című film vetítését beszélgetés követi Vita Smachelyuk főszereplővel és Jakub Medvecký  forgatókönyvíróval.

Az Éjjel érkezett című film vetítését beszélgetés követi Jan Vejnar és Tomáš Pavlíček rendezőkkel.

Filmkarnevált első alkalommal 2012-ben, Miloš Forman 80. születésnapja alkalmából szervezett a budapesti Cseh Centrum. Az első tíz évad mérlege: 68 film került vetítésre, ezek közül 50 alkalommal magyarországi premierről volt szó. A Filmkarneválok vendégei voltak többek között: Jiří Menzel, Petr Zelenka, Tomáš Pavlíček, Andrea Sedláčková, Zdeněk Viktora, Adam Sedlák, Jan Novák, Oliver Malina-Morgenstern rendezők; Iva Janžurová, Zuzana Krónerová, Bárdos Judit, Ha Thanh Špetlíková, Kerekes Vica színművésznők és nem utolsó sorban Bán János és Jiří Konvalinka színészek.

A jegyelővétel a Toldi moziban és a Toldi mozi weboldalán.

A filmek magyar és angol felirattal kerülnek vetítésre.

10 éves a Cseh Filmkarnevál

  • 2024. február 2125.
  • Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)