Alkotói ösztöndíjpályázatokat hirdetett a Petőfi Kulturális Ügynökség

Az alkotás szabadsága és az életre keltett művészi kifejezés iránti elkötelezettség jegyében a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) fiatal művészeknek szóló, jelentős ösztöndíjpályázatokat hirdetett meg. A kilenc kategóriában elérhető ösztöndíj célja az önálló művészi tevékenység támogatása, a pályakezdő alkotók segítése és a kreativitás fejlesztése.

1786 óta a Balaton egyik ikonikus épületeként tündöklő Anna Grand Hotel ad otthont ennek az új lehetőségnek. A műemlék épület idén teljesen megújult, készülve arra, hogy befogadhassa a fiatal tehetségeket. Az újjászületett Anna Grand étterme pedig gasztronómiai utazásra csábít, ahol a magyar konyha klasszikus fogásai különleges stílusban találkoznak a vendégek ízlésével.

A Petőfi Kulturális Ügynökség kilenc kategóriában hirdetett ösztöndíjait pályázhatják képzőművészek, művészettörténészi kutatók, műkritikusok, kézműves-iparművészek, fotográfusok, kutatók, zeneszerzők, dzsessz előadóművészek és más művészeti ágak képviselői. A sikeres pályázók 2024-ben 12 hónapon keresztül havi bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek.

Az ösztöndíjak mellett az alkotóknak bemutatkozási lehetőségek, kiállítások és komplex értékképző tevékenységek is biztosítottak, segítve ezzel a tehetségek kibontakozását. A Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj, a Kállai Ernő Művészettörténészi és Műkritikusi Ösztöndíj, a Kozma Lajos Kézműves-Iparművészeti Ösztöndíj és más kategóriák az egyedi tehetségek támogatását célozzák meg.

A pályázatok 2023. január 31-ig nyitva állnak, részletes információkért és a jelentkezéshez szükséges dokumentumokért látogassák meg a Petőfi Kulturális Ügynökség honlapját. Legyenek részesei a művészi kibontakozásnak és az alkotás szabadságának a PKÜ által kínált lehetőségeken keresztül!