Az Aliro új jövőt nyithat az intelligens zárak és digitális kulcsok számára

Az Apple, a Google és a Samsung összefogtak zárgyártókkal és chipeket gyártó vállalatokkal, például az Allegion (Schlage), az Assa Abloy (Yale), a Qualcomm és az NXP, hogy egy nyílt szabványt hozzanak létre az intelligens zárak és digitális kulcsok számára, olyan eszközök használatával, mint az okostelefonok vagy az okosórák. A “Aliro” névre keresztelt kezdeményezés, amelyet csütörtökön mutattak be, lehetővé teszi, hogy a felhasználók bármelyik engedélyezett okostelefonnal vagy okosórán kinyissák az otthonukban, az irodában, a tornateremben vagy máshol található intelligens zárakat, függetlenül attól, hogy ki gyártotta a telefont vagy a zárat.

Az Aliro célja egy globális kommunikációs protokoll és közös hitelesítési rendszer létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy bármelyik engedélyezett okostelefon vagy okosóra kinyissa az intelligens zárakat. A kezdeményezést több mint 200 vállalat fejleszti, ugyanazon modellt alkalmazva, amelyet az új smart home szabvány, a Matter esetében alkalmaztak. Az Aliro egy olyan megoldást kíván átadni, amely egy hozzáférési pont és egy személyes digitális eszköz közötti kommunikációt teszi lehetővé.

Az Aliro jelenleg még csak egy ötlet. Az egyes részletek kidolgozása még legalább 18 hónapot vesz igénybe. Azonban az Allegion és az Assa Abloy vezeti az erőfeszítéseket, két világ legnagyobb zárgyártója, és az Apple, a Google és a Samsung is részt vesz a projektben. Ha sikerül, az Aliro a kulcsot jelentheti mindenhova, amhová csak be szeretnénk jutni és elkerülhetjük a különféle alkalmazások, kulcstartók vagy kártyaolvasók használatát a nyitásához.