Az Óz, a csodák csodájával várja a karácsonyt a Libri

A Libri az elmúlt években megjelent díszkötet-sorozatában több fontos és értékálló gyerekkönyvet mutatott be. Tavaly E. T. A. Hoffman Diótörő és Egérkirály című könyvével bővítette ünnepi könyveinek sorát, és idén is egy világhírű mesét, méghozzá az Óz, a csodák csodáját rendezte egyedi, gazdagon illusztrált kötetbe.

L. Frank Baum 1900-ban adta ki előszőr az Óz, a nagy varázsló című meseregényt, mely hamar óriási sikert aratott a kritikusok és a közönség körében, a világhírnevet pedig az 1939-ben bemutatott Óz, a csodák csodája című film hozta meg számára. A kötet népszerűsége kedves szereplőinek és történetének, valamint egyetemes tanulságának köszönhető, hiszen a barátságról és a szeretet erejéről szóló mese arra tanít, az igazi kincs a lelkünkben rejlik.

A történet szerint a kansasi Dorothy egy tornádó miatt tündérekkel és különös szerzetekkel benépesített világba kerül. Ekkor kezdődik a lány és Totó kutya csodálatos útja Ózhoz, a birodalom hatalmas varázslójához, aki minden kívánságot képes teljesíteni: így lesz a Sárgaköves Úton szerzett barátokból végül Dorothy kívánságai szerint teljesen más karakter: szalmafejű Madárijesztőből eszes, Bádog Favágóból érző szívű, Gyáva Oroszlánból bátor figura.

Habár Baum élete során dolgozott más gyermekeknek szóló könyvön is, rendre visszatért az Óz-történethez, melyet aztán folytatásos sorozatként írt tovább a rajongók nagy örömére. Összesen tizennégy Óz-könyv látott napvilágot a szerző 1919-ben bekövetkezett haláláig. A mesével kapcsolatban egyébként számos legenda kering: sokan úgy vélik, hogy a szerző a fiatalkori emlékeit felhasználva alkotta meg Óz-világát, például katonai iskolájának sárga téglakövekkel kirakott járdájáról mintázta a Sárgaköves Utat.

A Libri promóciója során 10 000 Ft értékű vásárlás felett az Óz, a csodák csodája című könyv díszkiadása 999 Ft-os áron lehet az olvasóké. A Libri és a Scolar Kiadó által közösen kiadott mese egyedülálló borítóval, új illusztrációkkal jelent meg, amely a Libri könyvesboltjaiban és webáruházában érhető el 2023. november 1-től a készlet erejéig.

One thought on “Az Óz, a csodák csodájával várja a karácsonyt a Libri

Comments are closed.