Biztonságosabb utazás hétköznap este is

Dél- és észak-budai vonalakra, hegyvidéki buszjáratokra, valamint két kelet-pesti járatra terjeszti ki a hétköznap esti időszakra érvényes első ajtós felszállási rendet a BKK február 5-től, hétfőtől. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen javulhat az ügyfelek biztonságérzete, hiszen a járművezetők már az utazás elkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utasok pozitívan ítélik meg és gyorsan alkalmazkodtak a hétvégén már a legtöbb járaton bevezetett első ajtós felszállási rendhez, valamint a BKK-nak is kedvező tapasztalatai vannak a rendszerrel kapcsolatban.

A biztonságosabb utazás érdekében több járatra is kiterjeszti a hétköznap estékre vonatkozó első ajtós felszállási rendet a BKK. Február 5-én, hétfő estétől a hegyvidéki 21-es és a 221-es, a dél-budai 101E, a 114-es és a 213-as, az észak-budai 34-es és a 106-os, valamint a kelet-pesti 176E és a 276E járatokra – a hétvégékkel és ünnepnapokkal megegyezően – hétköznap esténként is csak az első ajtónál lehet felszállni.

A végállomásokról 20 óra után induló buszokon a járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrzik a jegyeket és a bérleteket, és megtagadják a felszállást azoktól, akik nem tartják be az utazási feltételeket.

Kedvező visszajelzések, gyors alkalmazkodás

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utasok gyorsan megszokták az első ajtós felszállást, és pozitívnak ítélik meg annak hatását.

A fővárosban közlekedők a BKK reprezentatív felmérésében a biztonságot jelölték meg a második legfontosabb, a közösségi közlekedés vonzerejét befolyásoló szempontnak. A válaszadók negyede a biztonság növelésére jó megoldásnak tartja az első ajtós közlekedési rend kiterjesztését. Fontos szempont az is, hogy a becsületesen, jeggyel vagy bérlettel utazók érdekeit szem előtt tartva könnyebben kiszűrhetők a bliccelők.

A kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő jelentősen lerövidült mára, az ügyfelek rövid idő alatt hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet. A bevezetés időszakában hétköznap esténként a járművezetők mellett a BKK utaskoordinátorai is segítik a közlekedőket a felszállási renddel kapcsolatban, a járműveken, illetve a megállókban lehet találkozni a munkatársakkal.

Február 5-én, hétfő estétől:

  • a Széll Kálmán tér és a Normafa, illetve Csillebérc között közlekedő 21-es és 221-es;
  • a dél-budai térséget kiszolgáló 101E114-es és 213-as;
  • a III. kerület északi területét a Göncz Árpád városközponttal összekötő 34-es és 106-os;
  • valamint az Örs vezér tere és a XVII. kerület északi része között közvetlen eljutást biztosító 176E és 276E vonalakon közlekedő, a végállomásokról 20:00 után induló buszokra hétköznaponként, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap csak az első ajtónál lehet felszállni.

A BKK azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt vásárolják meg, mert a járművezetők csak korlátozott mennyiségű vonaljeggyel rendelkeznek, ráadásul a járműveken drágábban lehet megvásárolni, mintha elővételben vennék meg azokat. A különböző jegyeket és bérleteket könnyen be lehet szerezni a BudapestGO alkalmazásban, illetve a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnerektől. A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája a BKK oldalán található meg.