Budapest 150. születésnapjára hiánypótló mozitörténeti könyv készült

A Városháza kiadó és a Budapest Film Budapest 150. születésnapjára hiánypótló mozitörténeti könyv megjelenésével készül. A Váltójel – Budapest mozikultúrája a rendszerváltás idején című kötetet november 15-én, szerdán mutatják be a Corvin moziban.

A Budapest 150. születésnapjára megjelenő kötet a rendszerváltást megelőző néhány év és a következő két évtized budapesti mozitörténetével foglalkozik. Kezdőpontját a rendszerváltás körül berobbanó mozis átalakulás, végét pedig a mozizást világszinten befolyásoló digitális váltás jelöli ki. A korszakhatárok politikai, finanszírozási és technológiai változásokhoz egyaránt köthetők. A kötet elsősorban az ezekből fakadó társadalmi és kulturális vonatkozásokat mutatja be. A kötet tanulmányai többek között bemutatják a budapesti mozik kulturális pozíciójának megváltozását a rendszerváltás idején: alternatív kulturális terekként és független filmfesztiválok helyszíneiként nyertek új jelentőséget, miközben a filmipar digitális forradalma gyökeresen megváltoztatta a főváros életében betöltött szerepüket.

A könyv bemutatójával egyidejűleg kerül sor a Budapest születése című animációs rövidfilm premierjére. Köszöntőt mond Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Az eseményre a Corvin moziban november 15-én, szerda délután 5 órakor kerül sor, a Budapest 150 ünnepi programsorozat részeként.