ChatGPT: minden második magyar fiatal használta már

Hasznos, vagy káros, vagy egyszerűen csak elegük van az AI-ból? Hogyan és milyen rendszerességgel jelenik meg a mesterséges intelligencia a fiatalok életében, illetve miként hat mindennapjaikra? Az Ifjúságkutató Intézet témában készített, friss kutatásából megismerhetjük az ifjúság mesterséges intelligenciával kapcsolatos álláspontját, valamint az is kiderül, hogy minden tízedik magyar fiatal rendszeresen használ ChatGPT-t vagy hasonló alkalmazást.

A 15–29 éves magyar fiatalok jelentős része (51 százalék) érzi az AI hatását mindennapi életben – derült ki az Ifjúságkutató Intézet friss kutatásából. A válaszadók 23 százaléka szerint a mesterséges intelligencia kifejezetten hasznos (inkább hasznos 66 százalék szerint), azonban a nemek közt jelentős különbségek tapasztalhatók: a férfiak 29 százaléka, míg a nők csupán 17 százaléka gondolja kifejezetten hasznosnak az AI-t.

ChatGPT

A gyakoribb használat pozitívabb viszonyulással jár együtt, akik csak egyszer próbálták a ChatGPT-t vagy ehhez hasonló alkalmazást, azoknak a 38 százaléka szkeptikus a hasznosságával kapcsolatban, szemben a
rendszeres felhasználók 15 százalékával. A válaszadók megosztottak abban a kérdésben, hogy a mesterséges intelligencia feletti emberi kontroll megmarad-e vagy sem. A fiatalok 54 százaléka bízik abban, hogy az emberek továbbra s meg tudják őrizni az irányítást az AI felett. Jelentős a nemek közötti megosztottság, a nők többsége (54 százalék) tart attól, hogy elveszíthetjük a kontrollt, szemben a férfiak 37 százalékával.

chatgpt

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalok 53 százaléka használta már a ChatGPT-t vagy más hasonló alkalmazást, közülük pedig minden tízedik rendszeresen alkalmazza. A városias településeken lakók nagyobb arányban próbálták már ki ChatGPT-t vagy valamely hasonló alkalmazást, Budapesten 71 százalék, megyeszékhelyeken 63 százalék, míg a kisebb városokban 49 százalék és a községekben csupán 42 százalék. Az Ifjúságkutató Intézet kutatása arra is rámutat, hogy jelentős információs zaj kapcsolódik a mesterséges intelligenciához. A kutatás során vizsgált 15–29 évesek 60 százaléka úgy gondolja, hogy túl sokat beszélnek az AI-ról, ami a fejlesztői és felhasználói etikai kérdések és a szabályozói kihívások mellett a mesterséges intelligencia témában megszólalók felelősségére is utal.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatása a fiatalokat vizsgálta 2024 januárjában. A válaszadás online, önkitöltős kérdőívvel támogatott interjúkkal történt (CAWI) összesen 1000 15–29 éves magyarországi fiatalt kérdeztek meg reprezentatív mintaválasztást alkalmazva.