A ChatGPT jobb tanácsokat kínál, mint a hivatásos rovatvezetők, derül ki a tanulmányból

Egy új tanulmány azt állítja, hogy a mesterséges intelligenciával (AI) működő ChatGPT értékesebb tanácsadónak bizonyulhat, mint egy profi rovatvezető.

A Frontiers in Psychology című folyóiratban közzétett kutatás szerint a ChatGPT válaszait a résztvevők egy része “kiegyensúlyozottabbnak, teljesebbnek, empatikusabbnak, segítőkészebbnek és összességében jobbnak ítélte a szakember által adott tanácsokhoz képest”. – írta meg a Wion.

Hogyan zajlott a kutatás?
A kísérlet elvégzéséhez a kutatók 400 résztvevőt választottak ki véletlenszerűen, és egy dilemmát állítottak eléjük.
Ezután a ChatGPT és egy profi tanácsadó rovatvezető által generált válaszokat kaptak. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik válasz melyik forrásból származik. Meglepő módon a résztvevők mintegy 75 százaléka sokkal kiegyensúlyozottabbnak találta a ChatGPT válaszait.

A dilemma
A résztvevőknek adott dilemmák egyike az alábbi volt:
Egy nő beleszeretett egy látszólag tökéletes férfiba, akinek a Sziklás-hegységbe kellett költöznie, hogy karrierjét folytassa. Mindketten boldogtalanok voltak a gondolattól, hogy elveszítik egymást, a nőt azonban nem érdekelte a távkapcsolat, mivel “irracionálisnak tűnt elkötelezni magam valaki mellett, ha a jövőben nem tervezzük, hogy ugyanazon a környéken élünk”.


Ez volt a ChatGPT-4 által generált válasz:
Hihetetlenül nagy kihívást jelentő helyzetben vagy. A szerelem, amiben mindketten osztoztok, őszinte, de a karrierutatok szétválaszt titeket. Bár a távolsági kapcsolat nem vonzó számotokra, fontoljátok meg, hogy megbeszéljetek egy olyan tervet a jövőre nézve, ahol esetleg félúton találkozhattok. […] Talán van egy tengerparti város a hegyek közelében, vagy valamilyen megállapodást lehetne kötni. Ha ez nem lehetséges, akkor lehet, hogy meg kell hozni azt a nehéz döntést, hogy a karriereteket a kapcsolatotok elé helyezitek. Bármelyik utat is választjátok, fontos, hogy mindkettőtök számára megfelelőnek érezzétek.


És ez egy szakmai tanácsadótól jött:
Mi a fenéről beszélsz? Nem lepted meg magad, amikor szerelmes lettél? A pontos szavaid: “Nem gondoltam, hogy képes vagyok rá!” És most olyan menő, olyan dörzsölt, olyan bölcs vagy a szerelemben, hogy még a pasid boldogságát sem veszed figyelembe? Nem vagy hajlandó kipróbálni – ismétlem, kipróbálni – egy hat hónapos távkapcsolatot? Asszony, szedd össze magad, és próbáld meg!chat


ChatGPT tanulási érzékenység
A kutatás megállapította, hogy a chatbot egy korábbi változata, a GPT 3.5 Turbo modell rosszul teljesített a szociális tanácsadás során. Nem tudott megfelelően odafigyelni a felhasználó érzelmeire. Az új verzió, a GPT-4 sokkal jobb minősítést kapott, mivel lehetővé teszi, hogy a felhasználók több választ is kérjenek ugyanarra a kérdésre. A felhasználók maguk dönthetik el, hogy melyik választ veszik figyelembe. Emellett visszajelzéseket is generál a mesterséges intelligenciamodell számára, ami segíthet abban, hogy a jövőben társadalmilag megfelelőbb válaszokat adjon.

2 thoughts on “A ChatGPT jobb tanácsokat kínál, mint a hivatásos rovatvezetők, derül ki a tanulmányból

Comments are closed.