Egy ikonikus jármű, mint szűrőbusz


Egykor Hajdú-Bihar megyében is jelentős lépést tettek az egészségügy területén a tüdőszűrő vizsgálatok terén.

Egy meghatározó eseménynek köszönhetően az Agria Volántól beszereztek egy 1987-ben gyártott Ikarus 280.02 típusú autóbuszt. Az Agria Volán Rt. egri üzemegysége 1996-ban leselejtezte a járművet, azonban az elkövetkező években további funkciót kapott. Az autóbuszt átalakították és fehérre festették, majd 1997-ben átkerült a Kenézy Gyula Kórházhoz, mint szűrőbusz.

Ez az Ikarus busz ritkábban közlekedett, mint győri és zalaegerszegi társai. Működése során főként önkormányzatokkal kötött eseti szerződéseken keresztül biztosította a szolgáltatást. Az átalakítás során a busz elején megtartották a dupla ülést a jobb oldalon, míg baloldalon egymással szemben elhelyezkedő utasüléseket alakítottak ki egy rögzített asztallal közöttük. Ezt követte a vizsgáló helyiség, amely falakkal volt leválasztva, majd a csuklót követően újabb rendelő található. Végül, az öltözők helyezkedtek el a járműben. Mindkét oldalon kézi működésű ajtók voltak, amelyek kívülről és belülről is reteszelhetők voltak és kifelé nyíltak.

2013-ban sajnos befejeződött a szűrőbusz és a mozgó ernyőképes szolgáltatás. Azonban a múltban betöltött szerepe és hozzájárulása az egészségügy terén emlékezetes marad. Ez a busz jelentős mértékben hozzájárult a tüdőszűrő vizsgálatok elérhetőségéhez és a megye lakosságának egészségének megőrzéséhez.

Az autóbusz jelenléte felidézi az egészségügy területén végzett munkát és a tüdőszűrő vizsgálatok fontosságát. Emlékezzünk vissza azokra az időkre, amikor ez az ikonikus jármű hozzájárult a megye lakosságának egészségmegőrzéséhez és támogatta az egészségügyi szolgáltatókat a feladatuk elvégzésében.