Elérhető a szabadakarat>>>>

Két nap alatt, négy teltházas előadáson, mintegy 7000 néző volt kíváncsi októberben a szabadakarat>>>> című újhullámos koncertszínházi előadásra. A merőben újszerű színpadi produkció Petőfi Sándor és Szendrey Júlia egymásnak jutott éveit meséli el. A darab teljes zenei anyaga, melyben tökéletesen megfér egymás mellett a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása, valamint az újhullámos magyar rap, mostantól mindenki számára elérhető. 
 
A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, felfokozott érzelemvilágukat, véleményformáló szerepük jelentőségét állította középpontba a szabadakarat>>>> című újhullámos koncertszínházi előadás. A darab érdekessége, hogy míg a két főhőst prózai színészek – Staub Viktória és Tóth Mátyás – formálták meg, a lelkükben végbemenő változásokat Schoblocher Barbara és Ember Márk dalban adta elő. És volt a darabnak egy újhullámos zenei vonala is: az influenszer pár történeteit AKC Misi (Vellinger Mihály) és Filo (Fuchs Benjamin) rap-ben kommentelte a darab során.

Mostanra a darab teljes zenei anyaga elérhető az összes digitális zenei platformon.

„Az albummal újragondoltuk a magyar zenés színház formanyelvét, elsősorban azzal a céllal, hogy a legfiatalabb generáció számára is izgalmas és friss dalokkal mutassuk be Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kettősét” – meséli a hanganyagot zenei producerként jegyző Bella Máté. „A szabadakarat>>>> zenei szövete egyfajta “Gen Z koktél”, melyben a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása és az újhullámos magyar rap tökéletesen megfér egymás mellett” – tette hozzá Bella.

A dalok szövegeit szerző Hujber Szabolcs elmondta, hogy a dalszövegek fő forrása Petőfi költészete, de nem feltétlenül úgy, ahogy az iskolában tanuljuk. „Ha a költőt elsősorban szerelmes férfiként képzeljük el (de hiszen az is volt), akkor az ebben az időszakban született alkotások is más értelmet nyernek, új, izgalmas jelentésekkel gazdagodhatnak. Például a Föltámadott a tenger szerelmes vers is lehet, a Minek nevezzelek pedig duett Júliával” – mondta a szövegíró.

„A rap betéteket AKC Misinek és Filonak köszönhetjük, akik – elmondásuk szerint – nagyon élvezték a „projektet”. A mi szerepünk a darabban az volt, hogy a színpadon történteket a saját, modern szemüvegünkön keresztül, a saját zenei stílusunkban meséljük vagy kommentáljuk” – nyilatkozta Filo. „Nagyon nagy művészi szabadságot kaptunk a rendezőtől és a zenei rendezőtől egyaránt, szóval tényleg önazonos, szerintem izgalmas dalokat tudtunk csinálni” – tette hozzá AKC Misi.
 
A darabot a TulipánTündér Produkció vitte színpadra, a Petőfi 200 emlékév részeként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az előadás teljes zenei anyaga a digitális zenei szolgáltatásokban a produkció stratégiai partnere, a WMMusicDistribution terjesztésében vált elérhetővé.