ExPlas: A gyógyszer, ami megállíthatja az öregedést

Észak-Norvégia egyik kórházában olyan klinikai kísérlet zajlik, ami számottevő változást hozhat az öregedés kezelésében. Az ExPlas névre keresztelt vizsgálat során fiatal, egészséges felnőttek vérplazmáját adják olyan 50 és 75 év közötti személyeknek, akik az Alzheimer-kór korai stádiumában vannak. Ez az első alkalom, hogy ilyen típusú vérplazmás terápiát embereken tesztelnek, és az eredményeket 2025-re várják.

Az öregedés és szellemi leépülés elleni harcban már régóta kutatják azokat a módszereket, amelyek utánozhatják a testmozgás előnyeit. A testmozgásnak bizonyítottan óriási hatása van az öregedési folyamatokra, mint például a demencia kockázatának csökkentése és az izmok, csontok rugalmasságának megőrzése.

Az ExPlas-kísérlet keretében a kutatók azt vizsgálják, hogy a rendszeres testmozgás előnyeit reprodukálhatják-e a vérplazma alkalmazásával. Az eljárás során fiatal és egészséges donátorok vérplazmáját adják az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek, és reményeik szerint ezáltal segíthetik az idősek, valamint a betegséggel vagy fogyatékkal élők állapotának javítását.

Az élettankutatók évtizedek óta ismerik a testmozgás jótékony hatásait, de a cél az, hogy olyan gyógyszereket találjanak, amelyek reprodukálják ezeket az előnyöket. Az ExPlas-kísérlet egyik célja az, hogy tesztelje, a vérplazmában található anyagok segíthetik-e az idős emberek elméjét és testét megfiatalítani.

A kísérlet eredményeit 2025-re várják, és ha pozitívak lesznek, komoly előrelépést jelenthet az öregedés kezelésében.

Az ExPlas kísérlet

A tudósok évtizedek óta keresik azokat a módszereket, amelyek reprodukálhatják az edzés előnyeit anélkül, hogy ténylegesen mozognánk. A testmozgásnak számos jótékony hatása van, beleértve a demencia kockázatának csökkentését és az általános fizikai állapot javítását. A keresés során olyan gyógyszerek után kutatnak, amelyek helyettesíthetik a testmozgás egyes pozitív hatásait.

Az ExPlas-kísérlet két csoportot hasonlít össze: az egyik csoportba tartoznak a rendszeresen testmozgást végző, egészséges fiatal felnőttek, a másik csoportba pedig az Alzheimer-kór korai stádiumában lévő, 50 és 75 év közötti személyek. A fiatal és egészséges egyének vérplazmáját adják az idősebb betegeknek, és vizsgálják, milyen hatást gyakorol ez az állapotukra.

Az ExPlas-kísérlet elnevezése a “Exercise Plasma” rövidítése, utalva arra, hogy a vizsgálat során a vérplazmát használják a testmozgás előnyeinek reprodukálására. A vérplazmában található anyagok, például hormonok és más biológiailag aktív vegyületek, lehetőséget nyújthatnak a testmozgás előnyeinek átvitelére azoknak, akik nem képesek aktívan mozogni.

Az ExPlas-kísérlet mögött álló tudományos kutatások között szerepel az irisin hormon felfedezése. Ez a hormon az izmokban termelődik az edzés során, és a test különböző részeivel kommunikál. A kutatások szerint az irisin képes eljutni az agyba és eltávolítani az Alzheimer-kórban szerepet játszó toxikus amiloid plakkokat.

Christiane Wrann, a Harvard Orvostudományi Egyetem kutató-orvosa szerint az irisin használata potenciálisan jelentős áttörést hozhat az Alzheimer-elleni küzdelemben. Az Aevum Therapeutics nevű cég, amit Wrann és társai alapítottak, az irisin terápiás alkalmazásán dolgozik, a hormon szintjének növelésével egy gyógyszerrel.

A vizsgálatok még nem zárultak le, és az irisin terápia hatékonyságát további kutatásoknak kell alátámasztani. Ha azonban bebizonyosodik az irisin pozitív hatása, az új lehetőséget nyithat az Alzheimer-elleni kezelésben.

A kutatók egy olyan jövőt képzelnek el, ahol különböző terápiák állnak rendelkezésre, amelyek mindegyike a testmozgás tanulmányozásával azonosított biológiai utakon alapul. Az izmok, agy és egyéb szövetekre gyakorolt hatások reprodukálása lehetővé teheti számunkra, hogy a testmozgás előnyeit élvezhessük anélkül, hogy aktívan részt venne a testmozgásban.

Az ExPlas-kísérlet egy ígéretes lépés lehet ezen az úton, és ha sikerrel jár, megnyithatja az utat a testmozgás előnyeinek gyógyszerek formájában történő hozzáférhetősége felé. A cél nem az, hogy a gyógyszerek helyettesítsék a testmozgást, hanem hogy azok számára, akik nem képesek vagy nehezen tudnak mozogni, alternatívát nyújtsanak az egészségük megőrzéséhez és javításához. A jövőben olyan gyógyszerek lehetnek a horizonton, amelyek megváltoztathatják, hogyan tekintünk az öregedésre és az egészség fenntartására.