Flipboard a Fediverzumba lép: Az ActivityPub-alapú platform korszakváltása

A Flipboard a fediverzumba való legjelentősebb belépését teszi most meg. A vállalat hétfőn bejelentette, hogy elkezdi átváltani felhasználói fiókjait az ActivityPubra, ami azt jelenti, hogy mindenki, aki a Flipboardon kurátoroz, most már olyan módon teszi ezt, hogy olyan alkalmazások, mint a Mastodon, láthatják és interakcióba léphetnek vele.

Jelenleg csak 25 fiók lett federált ActivityPubbal, de a Flipboard márciusra tervezi, hogy lehetővé tegye bárki számára a platformon belül a fiókjuk megnyitását a fediverzum számára, és lehetővé tegye bármely Flipboard-felhasználónak, hogy követhessen bármely fediverzum-fiókot a Flipboard alkalmazásból. Ekkor a Flipboard lényegében egy ActivityPub-alapú platform lesz, mint a Mastodon vagy a Pixelfed, de egy olyan felülettel, amelyet cikkek olvasására terveztek, nem pedig rövid posztokra.

“Alapvetően a teljes társadalmi háttérünket cseréljük le ActivityPubra”, mondja Mike McCue, a Flipboard vezérigazgatója. “Szerintem a Flipboard lesz az első mainstream fogyasztói szolgáltatás, amely egy falakkal körülvett kertben létezett, és átvált ActivityPubra.”

Ez sok technikai zsargonnak tűnhet, tudom. Lényegében egy federált Flipboard nem kellene sokban különböznie egy olyan Twitter-felhasználótól, aki megszállottan kurátoroz híreket vagy információkat egy adott témával kapcsolatban. A Flipboard mindig a kurátorokra támaszkodott, hogy jó dolgokat találjanak az olvasók számára – az egyetlen különbség az, hogy most ezek a kurátorok egyszerre tudnak posztolni a Flipboardra és mindenhol másutt is. A Flipboard tétje az, hogy megépítheti a legjobb olvasási és felfedezési eszközöket, anélkül hogy a felhasználókat csak a saját platformjukon belül működni kényszerítenék.

Kezdetben ezek a bejegyzések csak egy irányba mennek. A fediverzum ígérete az, hogy ha kedveled vagy válaszolsz egy bejegyzésre, az is össze van állítva és szinkronizálva az alkalmazások és szolgáltatások között, de a Flipboard még nincs teljesen kész vele. McCue szerint ez januárban érkezik majd.

McCue az elmúlt évben mindenkinek elmondta, hogy az ActivityPub, a Mastodon és a federált szociális internet a jövő. A Flipboard idén korábban indított egy Mastodon példányt flipboard.social néven, és nemrég bejelentette, hogy nem integrál tovább az X-szel, inkább az nyílt platformokra fókuszál.

McCue még mindig óvatosan megjegyzi, hogy sok mindent ki kell még találni. A Flipboardnak hosszú történelme van a tartalom moderálási eszközeivel és az olvasási élmények optimalizálásával, de itt annyi új dolog van. Az embereknek a Flipboard-fiókjukon keresztül kellene cikkeket kurátorozniuk, vagy tartsanak-e egy Mastodon-fiókot is a szokásos posztoláshoz? McCue azt mondja, jelenleg mind az összes fiókját megtartja, de azt mondja, hogy “Szerintem az ezek közötti kapcsolatok módja érdekes kérdés.” Sok minden még megoldatlan a fediverzum kultúrájában és felületén, és McCue meggyőződése, hogy most az ideje, hogy nekiveselkedjenek, és kitalálják.