Megérkezett az Avatar 3 dátuma és előzetese

Az Avatar 3 egy amerikai epikus tudományos-fantasztikus filmként írható le talán a leginkább, amit James Cameron rendez, ír, társszerkeszt. Ez Cameron Avatar-franchise-jának harmadik része és az Avatar: A Víz Útja (2022) folytatása.

Cameron Jon Landauval együtt producálja a filmet. A forgatókönyvírásban részt vettek James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver, Josh Friedman és Shane Salerno. A szereplőgárda tagjai között megtaláljuk Sam Worthington-t, Zoe Saldaña-t, Sigourney Weaver-t, Stephen Lang-ot, Kate Winslet-et, Cliff Curtis-t, Joel David Moore-t, CCH Pounder-t, Edie Falco-t, Brendan Cowell-t, Jemaine Clement-et, Britain Dalton-t, Trinity Jo-Li Bliss-t, Jack Champion-t, Bailey Bass-t, Filip Geljo-t, Dileep Rao-t, Matt Gerald-ot és Giovanni Ribisi-t, akik előző filmekből ismert karaktereiket alakítják, valamint Michelle Yeoh-t, David Thewlis-t és Oona Chaplin-t, akik új karaktereket formálnak meg. Cameron elmondta, hogy az Avatar: A Magvető címet is fontolgatják a film számára.

Cameron, aki 2006-ban kijelentette, hogy szívesen készítene folytatásokat az Avatarhoz, ha az sikerrel járna, 2010-ben jelentette be az első két folytatást az első film széles körű sikerét követően, az Avatar 3 pedig 2015-ös megjelenésre számított. Azonban a további három folytatás hozzáadása (összesen négy), és az új technológia kifejlesztésének szükségessége a teljesítményrögzítési jelenetek víz alatt történő felvételéhez – amit még soha nem sikerült megvalósítani – jelentős késéseket eredményezett, hogy a stábnak több idő álljon rendelkezésére a forgatókönyv, a preprodukció és a vizuális effektek kidolgozásához. A Way of Water-rel egyidejűleg kezdődött a forgatással Új-Zélandon, 2017. szeptember 25-én; a forgatás 2020 decemberében fejeződött be, több mint három évnyi munka után.

A film mozipremiere nyolc alkalommal csúszott már, legutóbb 2020. július 23-án; tervezett premierdátuma 2024. december 20. Két további folytatás különböző stádiumokban készülnek, és várhatóan 2026. december 18-án, illetve 2028. december 22-én kerülnek bemutatásra.