Hányat kell aludni még? Karácsonyvárás Farkasházi Rékával

Életünk legszebb koncertje volt. Minden túlzás nélkül állíthatom” – ezt írta Farkasházi Réka a december 10-i délelőtt rövid, tömör összefoglalójaként. Pedig az idei év sem telt tétlenül a színésznő és zenekara életében, közel 100 alkalommal szórakoztatták idén is az ország különböző pontjain a gyerekeket, ahogyan teszik azt immár tizennyolcadik éve.

„Bizony, lassan nagykorú lesz a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar” – összegzi Réka mosolyogva. –„Hosszú út van mögöttünk és reméljük, még sok élmény vár ránk a jövőben is. Gyerekeknek zenélünk, ami sokak szemében nem tűnik bonyolult dolognak, pedig az egyik legnehezebb feladat. A legkisebbek figyelmét lekötni nem is mindig olyan egyszerű, ráadásul mi elkötelezetten csakis igényes, minőségi zenével és szövegekkel tesszük ezt. Amikor az első Fonogram-díjunkat átvettük, és körülnéztem ott a díjátadón, talán akkor mondtam ki először hangosan: a mi felelősségünk azért is nagy, mert mi neveljük a jövő zeneértő közönségét. Aki egy családi koncerten jól érzi magát, átéli az élő zene varázsát, az kamaszként, majd később felnőttként is rendszeres koncert és színházlátogató lehet.”

Réka színésznőként lett ismert, de a zenekar alapítása után azért is vágott bele drámapedagógiai tanulmányaiba, hogy gazdag eszköztára legyen a gyerekek interaktív bevonására a koncerteken. A Tintanyúl-koncerteken vannak rituálék, az egyes daloknál van közös koreográfia, játék, tánc, a szabadtéri fellépéseken még óriási családi körtánc is. Ahogy Réka fogalmaz, 0-99 éves korú közönségnek zenélnek, és fontos cél, hogy ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek is jól érezzék magukat.

„Fantasztikus dolog azt látni, hogy évek óta vannak családok, akik rendszeresen jönnek a koncertjeinkre, együtt éneklik velünk a dalainkat, elképesztően kedves pozitív üzeneteket írnak nekünk” – mondja Réka. – „Természetesen néha kicserélődik a közönség, de olyan meghitt szép pillanatokat élünk át, például amikor a nagytesó, aki kicsiként velünk tombolt, a kistestvérét buliztatja a koncerten. Vagy amikor távol élő családok a mi koncertjeinkhez igazítják a szabadságukat. A mostani karácsonyi koncertünket is már sokan várták, igaz, lassan hagyomány, mert 2017 óta minden év decemberében itt hangolódtunk együtt a karácsonyra, persze a pandémia évét kivéve. November végén elkészült A béke körbeér című dalunkból az új karácsonyi klipünk is, amit nagyon szeretünk.”

A sikert mutatja, hogy az első koncertre már hetekkel korábban elfogyott minden jegy, így új dátumot írtak ki, december 21-én ismét lesz visszaszámlálás, az egyik nagy Tintanyúl-sláger címével: Hányat kell aludni még?

„A várva várt karácsonyi szerzemények mellett új dalt is mutatunk be az idei karácsonyi koncerteken. Régi vágyam volt, hogy nagy kedvencemet, Ady Endre Kiskarácsonyi ének című versét énekelhessem, és most ez az álom valóra vált. Csiszár Ferenc gyönyörű dallamaival kel életre a vers. A zenésztársaimról amúgy is csak a legnagyobb szeretet és hála szavaival tudok beszélni: egytől egyig kitűnő, diplomás zenészek, akik az ország élvonalbeli előadóival koncerteznek, és nagy öröm számomra, hogy nem kérdés, hogy mi együtt alkotjuk ezt az elhivatott csapatot. Csiszár Ferenc, Delov Jávor, Kálmán Tamás és Studniczky László mellett ezen a koncerten vendégzenészek, egy ifjú néptáncospár és meglepetés énekes vendég is színpadra lép majd”

– meséli Réka.

A december 10-i koncert vendége Bereczki Zoltán volt, aki a zenekar Társasjáték című podcast-sorozatának legutóbbi epizódjában is együtt játszott és beszélgetett Rékával, és együtt énekelték el az Igazi karácsony című dalt, amit azóta már nagyon sokan megnéztek, meghallgattak a YouTube-on. 21-én egy másik, rendkívül népszerű művész érkezik a színpadra, aki szintén tudja és érzi, hogy milyen is az igazi karácsony, Rékáék egyelőre csak annyit árulnak el, hogy ő is a podcast-sorozat egyik korábbi szereplője.